Κυπριακό: Χείρα φιλίας εν όψει της επίσκεψης της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους

Μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους πρότεινε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνοντας καλή θέληση εν όψει της νέας προσπάθειας του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος

Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού. 

Χαρίτα Μάντολες: Η γυναίκα σύμβολο της Κύπρου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλο ένα έτος. Διόρισε δε νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να εξετάσει αν το έδαφος είναι πρόσφορο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Κύπρος: 40 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποδεικνύουμε έμπρακτα». Τα μέτρα που παρουσίασε περιλαμβάνουν την επίσπευση των αιτήσεων πολιτογράφησης, τη χορήγηση συντάξεων σε χήρες, περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, ευκολότερη πρόσβαση σε τζαμιά και παροχή ιατρικής φροντίδας, ανάμεσα σε άλλα.

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, έκρινε τα μέτρα ως τρόπο να υποτάξει η Κυπριακή Δημοκρατία την άλλη πλευρά και να εντυπωσιάσει τη νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ. 

Τελευταία φορά που σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες ήταν το καλοκαίρι του 2017 στην Πενταμερή Σύσκεψη του Κραν Μοντάνα, με το "Πλαίσιο Γκουτέρες". Από τότε οι δύο πλευρές απομακρύνθηκαν. 

Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ επιθυμούν λύση δύο κρατών, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η Κυπριακή πλευρά, όπως και με την πρόταση για Τουρκοκυπριακό βέτο στις κεντρικές αποφάσεις, για παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί και δικαιώματα τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης.

Από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί πάγια θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, ως το μόνο αποδεκτό και βιώσιμο σχέδιο.

Τι είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

Η διζωνικότητα προβλέπει ένα ομόσπονδο κράτος, το οποίο θα αποτελείται από δύο περιφέρειες με την κάθε κοινότητα να διοικεί τη δική της μεριά. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας, αλλά και στα δημοσιονομικά, τις αποφάσεις θα παίρνει μία κεντρική κυβέρνηση. Η δικοινοτικότητα αναφέρεται στην αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα κεντρικά όργανα εξουσίας. Η λύση αυτή εγγυάται και τη συνέχεια του κράτους, με τις διεθνείς συμφωνίες και συμμαχίες της Κύπρου να συνεχίζουν να ισχύουν.

Είναι το πλαίσιο λύσης στο οποίο συμφώνησαν ο Μακάριος με τον Ντενκτάς το 1977 και που στηρίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία το 1992 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος - Γκάλι, στην περίφημη "Δέσμη Ιδεών Γκάλι". Αποτέλεσε τη βάση για το "Σχέδιο Ανάν", το οποίο τελικά καταψήφισε το 2004 ο κυπριακός λαός. Την ίδια χρονιά, παρά τη μη εύρεση λύσης, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2003 άνοιξε το πέρασμα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ακολούθησαν κι άλλα σημεία διέλευσης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής του ΟΗΕ που χωρίζει το νησί στα δύο. Οι τότε πρόεδροι, Χριστόφιας και Ταλάτ, συμφώνησαν στα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας και για τις δύο κοινότητες. Τουρκοκύπριοι κυκλοφορούν και εργάζονται χωρίς περιορισμούς στην ευρωπαϊκή πλευρά, επισκέπτονται συγγενείς, μιλούν ελληνικά.

Με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τάσσεται και η Ελλάδα, με το Υπουργείο Εξωτερικών να χαιρετίζει με ανακοίνωσή του τις τελευταίες εξελίξεις:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2723/2024 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ανανεώνεται η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για ένα έτος.

Στην Απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, κας Maria Angela Holguin Cuellar, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας το πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις αναφορές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο, για άλλη μια φορά, καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στα Βαρώσια και τη Νεκρή Ζώνη, με ιδιαίτερη αναφορά στην Πύλα, καλώντας σε άμεση αναστροφή των τετελεσμένων, αποχή από περαιτέρω μονομερείς κινήσεις και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. 

Η ανανέωση της εντολής της UNFICYP και ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓΗΕ θα συμβάλλουν στις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top