Οπαδική βία: Λίστα με 200 ονόματα χούλιγκαν κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο

Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι Οικονόμου και Βρούτση

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Κατάλογο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης.

Χούλιγκανς: Μοντέλο Δένδια για Χρυσή Αυγή: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση

Παράλληλα προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν στη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Οικονόμου στο Star: Θα βρούμε ποιοι καλύπτουν τους χούλιγκανς

Φάκελος με 200 ονόματα χούλιγκαν

Οπαδική βία: Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής - και όχι μόνο - βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Στον φάκελο του κ. Οικονόμου περιέχονται ονόματα χούλιγκαν, οι οποίοι έχουν παράλληλα και πλούσια ποινική δραστηριότητα. Είναι χούλιγκαν του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή και του Ατρομήτου. Η λογική της προσκόμισης αυτών των στοιχείων είναι ότι η ποινική δραστηριότητα και η χουλιγκάνικη δράση λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες ποδοσφαίρου για δύο μήνες

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Από την άλλη, στον φάκελο του κ. Βρούτση περιέχονται πρωτοσέλιδα εφημερίδων, δημοσιεύματα, αποσπάσματα από διαδικτυακές συζητήσεις και αναρτήσεις σε προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα και μία σειρά άλλων αναφορών που στοιχειοθετούν την χουλιγκάνικη δράση, αλλά και την ύπαρξη ενός δικτύου ηθικών και φυσικών αυτουργών. Ακόμα, υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

Οπαδική βία: Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα της κυβέρνησης

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της οπαδικής βίας, κάποια από τα οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κρίνονται ως αυτονόητα, εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση για την κυβέρνηση, στο απαιτητικό πεδίο της εφαρμογής και του αποτελέσματος, όπου τελικά κρίνονται όλα και όλοι.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει προηγούμενο στην αναποτελεσματικότητα και στον συγκεκριμένο τομέα. Ανακοινώνει ξανά και ξανά μέτρα και μετράει αποτυχίες, οι οποίες, δυστυχώς, αφορούν χαμένες ανθρώπινες ζωές και τραγωδίες. Σ’ αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος. Υπενθυμίζουμε τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή, οι οποίες μάλιστα έγιναν εκτός γηπέδων, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερης παρέμβασης στα ζητήματα της οπαδικής βίας.

Το ότι η οπαδική βία είναι σύνθετο πρόβλημα αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, αλλά από αυτή ακριβώς την παροδοχή προκύπτει και η ανάγκη για συγκρούσεις με παγιωμένες αντιλήψεις και με συμφέροντα, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί τον σχεδιασμό μιας ολιστικής πολιτικής παρέμβασης, αφού προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς του αθλητισμού και με την κοινωνία.

Είναι εμφανές ότι, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση και το σθένος για κάτι περισσότερο από τον επικοινωνιακό χειρισμό. Επικαλείται το δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια», αλλά στην πράξη τα έχει κάνει μπάχαλο. Η ανασφάλεια είναι διάχυτη, η εγκληματικότητα επεκτείνεται και τμήμα της νεολαίας μας μοιάζει ανυπεράσπιστο απέναντι στις χειρότερες επιρροές.

Οι κυβερνητικές ασκήσεις επί χάρτου δεν αρκούν. Η κυβέρνηση, εξάλλου, επέλεξε με τις διοργανώσεις κεκλεισμένων των θυρών να τιμωρήσει το σύνολο των αθλητών, των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, των εργαζομένων στον αθλητισμό και συνολικά τον υγιή αθλητισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σταματά εδώ. Θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την υιοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου μέτρων που θα αντιμετωπίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Όχι άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις, όχι άλλες συσκέψεις επί συσκέψεων με δήθεν σκυθρωπά και προβληματισμένα κυβερνητικά στελεχη, που δεν οδηγούν πουθενά. Οι πολίτες περιμένουν αποτελέσματα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαθέτει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top