Μητσοτάκης από Έβρο: «Θα δώσω μαζί σας τη μάχη και θα είμαι υποψήφιος εδώ»

Ο πρωθυπουργός θα υπογράψει σήμερα την επέκταση του φράχτη

Μητσοτάκης από Έβρο: «Θα δώσω μαζί σας τη μάχη και θα είμαι υποψήφιος εδώ»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται από το πρωί της Παρασκευής την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Πρώτος σταθμός η Ορεστιάδα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες και επισκέφθηκε τοπικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ευχαριστώ Δήμαρχε, Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή σήμερα, εδώ στην Ορεστιάδα.

Ξέρετε, το έχω πάντα γούρι σε κάθε εκλογική μου αναμέτρηση, είτε αυτή ήταν για να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είτε ήταν στην προηγούμενη μεγάλη μάχη που δώσαμε, να ξεκινώ πάντα εδώ από τον βόρειο Έβρο, από την Ορεστιάδα, αυτήν την πορεία.

Αυτή την πορεία για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, εδώ, από την άκρη της Ελλάδος, ότι πρέπει σταθερά, δυναμικά να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη. Και στις 21 Μαΐου γι’ αυτό θα ψηφίσουμε.

κυριακος μητσοτακης σε εβρο

Για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μιας δύσκολης τετραετίας αλλά και για να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια τα οποία βάλαμε. Να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερες δουλειές, με περισσότερη κοινωνική συνοχή, κυρίως για τις περιοχές εκείνες της πατρίδας μας που βρίσκονται στα σύνορα.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να αισθάνεται ότι δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες προκοπής, που έχουν όσοι κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω τα νέα παιδιά στον Έβρο να αισθάνονται ότι έχουν την ίδια φροντίδα και τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες ευκαιρίες. Γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω ότι θα αγωνιστώ.

Εξάλλου, επέλεξα να δώσω μαζί σας τη μάχη και να είμαι υποψήφιος εδώ, στον Έβρο. Όμως, φίλες και φίλοι, η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει και ένα ακόμα ξεχωριστό νόημα, καθώς το απόγευμα, λίγο νοτιότερα από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα το πρωί, θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του φράχτη του Έβρου.

Εύα Καϊλή: «Tις πρώτες έξι εβδομάδες σκεφτόταν την αυτοκτονία»

Θέλω να γυρίσω πίσω τρία χρόνια, όταν βρεθήκαμε εδώ μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα δέχτηκε τότε μια υβριδική επίθεση από τη γείτονα, η οποία επέλεξε σε εκείνη τη συγκυρία να εργαλειοποιήσει τον πόνο και τη δυστυχία κατατρεγμένων ανθρώπων και να τους σπρώξει προς τα ελληνικά σύνορα, προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, εκείνο το Σαββατοκύριακο -αν θυμάμαι καλά ήταν Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας- πήραμε μια απόφαση: να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κάναμε αποτελεσματικά.

Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εβρίτισσες και τους Εβρίτες που στάθηκαν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Διότι εσείς καταλαβαίνετε, πιστεύω, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αθήνα, είτε αυτοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες, πόσο σημαντικό είναι τελικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Διότι η ασφάλεια είναι τελικά προϋπόθεση ανάπτυξης.

Αυτό το έργο το οποίο ξεκινήσαμε, αυτό το τεχνητό εμπόδιο, τον φράχτη, θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου. Και όπως έχω πει πολλές φορές, εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.

μητσοτακης σε εβρο

Αλλά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που αντιπαλεύονται αυτό το έργο και φτάνουν μέχρι του σημείου να καταθέτουν τροπολογίες και ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το τεχνητό ανάχωμα, ο φράχτης, από ευρωπαϊκούς πόρους.

Για να το πω απλά, να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη, να το πληρώσετε όλοι εσείς, οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αυτό μας ζητά ο κ. Παπαδημούλης, αυτό ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό θέλω να το ακούσετε πολύ προσεκτικά. Διότι στις επόμενες εκλογές θα κριθούν έργα και λόγια, πράξεις και δηλώσεις. Και εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε όλοι καθαρά και να σταματήσουμε να «ψαρεύουμε» σε θολά νερά. Και πρέπει επιτέλους και η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίον έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδος που προστατεύει τα σύνορά της; Ενός ασφαλούς Έβρου;

Εδώ δεν χωράνε πια, φίλες και φίλοι, μισόλογα. Εμείς υπερασπιστήκαμε αυτήν την πολιτική με σθένος και με επιχειρήματα. Την υπερασπιστήκαμε εντός Ελλάδος, αλλά την υπερασπιστήκαμε και στην Ευρώπη. Και καταφέραμε και εξηγήσαμε και πείσαμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν νοείται συνολική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος χωρίς προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ξεκινήσαμε να τα λέμε αυτά πριν από 2-3 χρόνια, δεν σας κρύβω ότι υπήρχε ακόμα μεγάλος δισταγμός στην Ευρώπη. Όμως καταφέραμε και τους πείσαμε. Και η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ξεκινά από την αρχή ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τα σύνορα της. Αυτό είναι μία εθνική επιτυχία και ταυτόχρονα είναι και μια ευρωπαϊκή επιτυχία.

Εμείς λοιπόν αυτό το έργο θα το συνεχίσουμε, θα εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους, διότι είναι ένα ακριβό έργο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία έκπτωση.

Και όπως θωρακίσαμε τα σύνορά μας, όπως αποδείξαμε στην πράξη ότι και στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα τα οποία μπορούμε να τα φυλάμε και να τα ελέγχουμε, έτσι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μία ισχυρή Ελλάδα.

Μία Ελλάδα με Ένοπλες Δυνάμεις που θα μας κάνουν υπερήφανους, μία Ελλάδα η οποία θα μπορεί επιτέλους να αποκτά τον ποιοτικό εξοπλισμό που αντιστοιχεί στους άντρες και στις γυναίκες οι οποίοι είναι ταγμένοι 365 μέρες το χρόνο, με το εθνόσημο στο πέτο, να διασφαλίζουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Αυτό λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι ένα μόνο μικρό μέρος των δεσμεύσεων που υλοποιήσαμε και τηρήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση. Είχα δεσμευθεί εδώ από τον Έβρο ότι θα αποκαταστήσω το κύρος και την αξιοπρέπεια της Ελλάδος και θα σας κάνω όλους και όλες να αισθάνεστε ασφαλείς. Και πιστεύω ότι κάναμε σημαντικά βήματα και αυτή τη δέσμευσή μας την τηρήσαμε.

Δεν σας είχα υποσχεθεί όμως μόνο αυτά, φίλες και φίλοι όταν ξαναμίλησα εδώ στην Ορεστιάδα πριν από τις εκλογές του 2019. Σας είχα πει επίσης ότι για να μπορεί να προκόψει επιτέλους ο τόπος μας και ο δικός σας τόπος πρέπει να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε μία τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Σας είχα υποσχεθεί περισσότερες δουλειές, σας είχα υποσχεθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους για όλες και για όλους, είχα υποσχεθεί στους συνταξιούχους ότι επιτέλους θα αυξήσουμε τις συντάξεις σας και εμείς το κάναμε πράξη μετά από 12 χρόνια.

Και για όσους αδικήθηκαν και αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αυτές τις μέρες εκταμιεύεται ένα έκτακτο ποσό το οποίο με κάποιο τρόπο αποκαθιστά αυτήν την αδικία.

Αυτές, λοιπόν, τις δεσμεύσεις για μία δυναμική οικονομία, για μία οικονομία η οποία μπορεί να προσελκύει ξένες επενδύσεις, τις τηρήσαμε στο ακέραιο. Και ξέρετε πολύ καλά εδώ, στον Έβρο, ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος: επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, ενεργειακού ενδιαφέροντος.

κυριακος μητσοτακης σε εβρο

Όμως δεν θα μιλήσω σήμερα πολύ για το τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά, Δήμαρχε και φίλες και φίλοι, τη δέσμευσή μου η ανάπτυξη αυτή του Έβρου να είναι ισόρροπη και να αφορά όλο τον Έβρο, όχι μόνο το νότιο Έβρο.

Και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Έχουμε επενδύσεις να φέρουμε στο Βόρειο Έβρο, έχουμε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους αγρότες μας, τον πρωτογενή τομέα. Να ολοκληρώσουμε ένα έργο το οποίο, για μένα, πιστεύω ότι όταν τελειώσει θα αποτελεί πραγματικά το έργο-τομή το οποίο θα αλλάξει την όψη του βορείου Έβρου. Αυτό είναι η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο.

Είναι ένα έργο το οποίο θα μας στοιχίσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο, ένα έργο απαραίτητο όχι μόνο για να συνδέσουμε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά ένα έργο απαραίτητο για να μπορέσει να σπάσει και η απομόνωση του βορείου Έβρου και να μπορεί να υπάρχει ουσιαστικά ένας προαστιακός σιδηρόδρομος, ο οποίος με ασφάλεια και με ταχύτητα θα συνδέει όλο τον Έβρο. Είναι ένα έργο το οποίο θα το κάνουμε πράξη.

Γνωρίζετε καλά ότι μετά την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών που μας πλήγωσε, μας θύμωσε, μας εξόργισε όλους, έχουμε μία ακόμη πιο αυξημένη υποχρέωση να επενδύσουμε στα τρένα μας ώστε η χώρα να έχει ασφαλή και γρήγορα τρένα.

Και βέβαια, η τραγωδία αυτή με αναγκάζει να επαναφέρω στο προσκήνιο μια δέσμευση την οποία είχα δώσει πριν από τέσσερα χρόνια. Εν μέρει την υλοποιήσαμε, κάπου μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσήλωσή μου σε αυτό τον στόχο παραμένει απαρέγκλιτη: θα αλλάξουμε το κράτος δραστικά και ουσιαστικά και θα ξεριζώσουμε όλες τις εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας, «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς ακόμα κρατούν ένα μέρος της πατρίδας μας πίσω.

Έχουμε αποδείξει ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Είδατε πια και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι το ψηφιακό κράτος, το gov.gr, κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Σκεφτείτε ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν πριν από τέσσερα χρόνια.

Στο μέτωπο της πολιτικής προστασίας έχουμε πια το «112» και έναν μηχανισμό που ανταποκρίνεται στη μεγάλη πρόκληση των φυσικών καταστροφών. Και δοκιμάστηκε και ο Έβρος, εδώ το θυμάστε καλά, στην πολύ δύσκολη φωτιά την οποία είχαμε στη Δαδιά πέρυσι το καλοκαίρι. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές μας. Έδωσαν μια μεγάλη μάχη σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

Όμως υπάρχουν ακόμα εστίες προβλημάτων στο κράτος που δεν έχουμε εξαλείψει. Αυτό για μένα θα αποτελέσει μια κεντρική προτεραιότητα, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, τη δεύτερη τετραετία για να μην ξαναζήσουμε ποτέ, μα ποτέ, στιγμιότυπα, συμπεριφορές, διαδικασίες όπως αυτές που τόσο πολύ μας πλήγωσαν.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top