Πότε θα στηθούν κάλπες - Οι πιθανές ημερομηνίες

Κρίσιμη η πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική

Όλα τα σενάρια για τις εκλογές: Οι πιθανές ημερομηνίες και η ανάλυση του Αντώνη Παπαργύρη της GPO / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Η εκλογολογία έχει φουντώσει για τα καλά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «σήμα» ότι οι κάλπες θα στηθούν από τον Απρίλιο και μετά.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών

Η κουβέντα του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο αναθέρμανε τα σενάρια των εκλογών, και ο Γιώργος Ευγενίδης έχει για το Star όλες τις πληροφορίες για τις πιθανές ημερομηνίες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τα σενάρια ότι θα έχουμε εκλογές... χωρίς μπουφάν, συνεπώς οι πρώτες κάλπες θα στηθούν εντός της Άνοιξης. Αυτό προκύπτει από τον χθεσινό του διάλογο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πότε θα γίνουν εκλογές; Αποφάσισες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Πότε ακριβώς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε. 

εκλογές

Πλεύρης: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την έλλειψη φαρμάκων με γενόσημα

Oι πιθανές ημερομηνίες 

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θέλει να περάσει 30 νομοσχέδια εντός του πρώτου τριμήνου. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτή η Βουλή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επικρατέστερα σενάρια, αν η κυβέρνηση κλείσει ελαφρώς νωρίτερα τη Βουλή, π.χ. στις αρχές Μαρτίου, οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, δηλαδή πριν το Πάσχα και οι επαναληπτικές να γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαϊου.

εκλογές

Αν η Βουλή δε διαλυθεί τον Μάρτιο, τότε οι πρώτες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στο τέλος Μαϊου, στις 21 ή στις 28 Μαϊου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, καθώς ο Ιούνιος αποκλείεται λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει κατηγορηματικά να δώσει έστω ψήφο ανοχής σε ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25. 

Εκλογές: Κρίσιμη η πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική

Πολύ κρίσιμη θεωρείται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση η πρώτη Κυριακή των εκλογών, που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Το γιατί εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο εκλογικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαργύρης, με την υπόθεση ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα κινηθεί περί το 8%, τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας με το σύστημα της απλής αναλογικής προσδιορίζεται περίπου στο 46%.

Το ποσοστό της αυτοδυναμίας με το σύστημα του κλιμακωτού μπόνους (στις δεύτερες εκλογές) διαμορφώνεται περίπου στο 38%.

Κατά τον κ. Παπαργύρη, ο κίνδυνος για τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές είναι η διαρροή ψηφοφόρων σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, ιδιαίτερα στους νομούς της Μακεδονίας.

εκλογές

Ενώ ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή των νεότερων ψηφοφόρων που αποτελούν βασική δεξαμενή του.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων αναμένονται υψηλότερα στην πρώτη κάλπη, ενώ μάλλον θα συμπιεστούν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η ΝΔ  θα επιδιώξει να πολώσει το κλίμα στις πρώτες εκλογές έτσι ώστε να βρεθεί κοντά στο επιδιωκόμενο ποσοστό αυτοδυναμίας στις δεύτερες.

Σε κάθε περίπτωση, το 38% δίνει μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151- 153 βουλευτών.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top