Παρακολουθήσεις: «Κύριε Τσίπρα, στήνετε το καλάθι της αθλιότητας»

«Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για ΕΥΠ», είπε ο πρωθυπουργός

«Γενναία θεσμική απάντηση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Στα τέλη Αυγούστου είχαμε αναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το θέμα, αφού είχε αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ΑΔΑΕ ο Τσίπρας: Τέλος το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε στη συνέχεια της επτά τομές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, λέγοντας πως πρόκειται για επτά καινοτομίες, με κορυφαία την καθολική απαγόρευση εμπορίας και λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών 

«Φωτιά» από δημοσίευμα για ταυτόχρονη παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator

«Η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη προτεραιότητα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου. Γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή εγρήγορση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρακολουθήσεις: Σκληρή μάχη στη Βουλή για Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική ευαισθησία αλλά θα πρέπει αν συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική», υπογράμμισε.

Οι 7 τομές στη λειτουργία της ΕΥΠ με το νέο νομοσχέδιο

-    Πρώτη τομή: τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. «Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ», είπε με αιχμές ο κ. Μητσοτάκης.

-    Δεύτερη τομή: γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμα την αφήνει ανοιχτή. Λόγος εθνικής ασφάλειας, που να δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με θέμα κυβερνοασφάλειας και εθνικής ασφάλειας.

«Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιώνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

-    Τρίτη τομή: επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς. Για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να υπάρχει και έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα, του Προέδρου της Βουλής.

-    Τέταρτη τομή: η ενημέρωση όποιου βρίσκεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από 3 έτη και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής απορήττου τηλεπικοινωνιών, τον διοικήτη της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα.

-    Πέμπτη τομή: τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία.

-    Έκτη τομή: απαγορεύεται  πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη. Η λειτουργία θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη.

-    Έβδομη τομή: ενώνουμε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι' αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ: To Predator σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα με τις στάχτες από το Μάτι ακόμη ζεστές

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για όσα είχαν γραφτεί για διάσωση της οικογένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι, χάρη στο στίγμα από το λογισμικό Predator.

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς».

«Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis. Το Predator σας έφταιγε, κύριε Τσίπρα, όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα ενώ οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές», τόνισε.

«Εσείς έχετε το καλάθι της αθλιότητας»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο χακάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της Όλγας Γεροβασίλη, λέγοντας πως «συνέδεσε τους λογαριασμούς της με το Predator. Δεν είναι σοβαρά αυτά. Όταν όλοι προσπαθούν να κάνουμε πιο ανεκτή την πραγματικότητα, εσείς έχετε το δικό σας καλάθι της αθλιότητας. Και εμπλέκετε και τον ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε μία σειρά από ερωτήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Τσίπρα, γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ με άγνωστα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί των ημερών σας από το 2016; Ήταν ενεργό το Pegasus από το 2016; Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Μήπως για να διευκολυνθούν οι παρακολουθήσεις;».

«Και γιατί, πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αλλάξατε το κακούργημα της υποκλοπής και έγινε πλημμέλημα; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους;», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top