Δένδιας στο Καζακστάν: Ο Αναθεωρητισμός δεν είναι ανεκτός στον  21ο αιώνα  

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ σε μια χώρα ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Καζακστάν (Video Υπουργείο Εξωτερικών)  

«Ο αναθεωρητισμός δε θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλουμπερντί, σε ένα νέο σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.  

Δένδιας στον ΟΑΣΕ: Ο αναθεωρητισμός ψάχνει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο

«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε στον ομόλογό του τις θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ακόμη ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ένα άλλο σημαντικό διεθνές ζήτημα που χρήζει λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το Καζακστάν «είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Δένδιας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Διασύνδεση Ενέργειας Και Μεταφορών Με Το Καζακστάν  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμανε ο κ. Δένδιας συζητήθηκε το κοινό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των υποδομών -  μεταφορών στην περιοχή, ενώ μίλησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν.

 

«Η Ελλάδα θα χαρεί πολύ να διευκολύνει αυτές τις σχέσεις. Και χαιρετίζουμε τη θέση σε ισχύ και την εφαρμογή της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPCA)», τόνισε.

«Η Ελλάδα και το Καζακστάν δεν είναι ξένοι», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Έχουμε μια μακρά ιστορία αλληλεπίδρασης και έχουμε μια στέρεη γέφυρα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης, και αυτή είναι η παρουσία 10.000 Ελλήνων στο Καζακστάν και περισσότερων από 40.000 πολιτών του Καζακστάν- κυρίως ελληνικής καταγωγής στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα, έγινε νωρίτερα δεκτός από τον πρόεδρο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

 «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για τις μεγάλες δυνατότητες των διμερών μας σχέσεων. Το 2021 είχαμε τις πρώτες διμερείς πολιτικές και προξενικές διαβουλεύσεις, στην Αθήνα. Ανυπομονούμε για τον επόμενο γύρο στο Καζακστάν», σημείωσε και υπενθύμισε πως τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, για την 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Καζακστάν (ΜΔΕ).

Φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο των ελληνο-καζακικών διπλωματικών σχέσεων και αυτό δείχνει πόσο πολύ θέλουμε να φέρουμε τις σχέσεις μας πιο κοντά», ανέφερε.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών για θέματα εκατέρωθεν ενδιαφέροντος. Η συμφωνία αυτή είναι η τριακοσιοστή συμφωνία που υπογράφει η παρούσα κυβέρνηση.

Ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καζακστάν που ανταποκρίθηκε δημόσια και θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν δύο επίτιμα προξενεία, στο Αλμάτι και στο Ακτάου, δύο πόλεις με σημαντική ελληνική παρουσία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top