Μητσοτάκης: «O Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο» -Όλη η συνέντευξη με τον Σολτς

Όλαφ Σολτς: «Είναι μια νέα Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές»

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς

Συνέντευξη τύπου παραχωρούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς: Ανοίγει νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Στο επίκεντρο των δηλώσεών τους η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Δείτε τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς:

Αρχίζοντας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι εκτός εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν «εκτιναχθεί επενδύσεις και εξαγωγές και να μειωθεί το δημόσιο χρέος και η ανεργία».

Και όλα αυτά την ώρα που πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή κρίση, στην πανδημία και στις προκλήσεις των γειτόνων μας. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ενώπιον του κ. Σολτς ότι πλέον η Ελλάδα «συζητά μακριά από ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου».

«Όσο για τις διμερείς μας σχέσεις, η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδας στον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, τόνισε ότι τα κενά μεταξύ των δύο χωρών είναι για να κλείνουν και άφησε ανοικτό το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα:

Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο. Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις. 

«Η Ελλάδα θα φρουρεί τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σώζει ζωές στο Αιγαίο. Η θέση μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης - Σολτς

Κυριάκος Μητσοτάκης - Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία Eurokinissi (Βασίλης Ρεμπάπης)

Όλαφ Σολτς: «Είναι μια νέα Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος περίεγραψε την Ελλάδα ως μια «νέα χώρα» με «εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες». 

«Η δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλωση στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης. Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να σταματήσει αυτών τον πόλεμο και ότι μπορούν να εξοπλίσουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση, η οποία υφίσταται εξαιτίςα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως είπε.

«Θέλουμε να συμβάλουμε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών .Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει εξαιρετικά προγράμματα», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό, προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις με βάση τον διαλόγου και το διεθνές δίκαιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top