Πλεύρης για κορωνοϊό: Πηγαίνουμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε  

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων 

Θάνος Πλεύρης

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στους δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τηλεοπτική εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί».    

Κορωνοϊός: 136.077 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - 271 οι θάνατοι

«Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις. Πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του Υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου. Υπάρχουν, μπορείτε να τα δείτε, είναι συγκεκριμένα. Βλέπω ότι ξαναβγαίνουν τώρα και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση.Τα μοντέλα μας δείχνουν είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πολλές απλές νοσηλείες» τόνισε ο Υπουργός Υγείας,   

Για τους θανάτους οι οποίοι είναι αυξημένοι ανέφερε: «Δε συνδέονται πλέον με την πνευμονία, είναι πάρα πολλά περιστατικά, ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και θα βγάλει τα στοιχεία, που είναι περιστατικά θανάτων με covid. Δηλαδή κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι covid, το ξεκαθαρίζω να μην παρεξηγηθούμε. Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid. Δηλαδή όπως ακριβώς είπατε νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid».

Πλεύρης: «Ο Τσίπρας έσπασε την καραντίνα και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο»

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε για  την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πανδημία: «Δε μας εφησυχάζει αυτό, αυτή είναι η εικόνα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση και θα υπάρξει μία αύξηση γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα που είναι κινητικότητα σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες, όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση. Τι έχουμε από όπλα; Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».

Η 4η δόση εμβολίου και ποιοι πρέπει να την κάνουν    

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου και ποιοι πρέπει να την κάνουν, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε:    

«Για το εμβόλιο υπάρχει μία επιστημονική κουβέντα. Όπως βλέπετε τώρα οι δικοί μας έχουν πει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άνω των 60 ευάλωτες ομάδες, αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει σύσταση, υπάρχει συζήτηση με το γιατρό.

Κορωνοϊός: Τι είναι τα εμβόλια νέας γενιάς - Θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο;

Τώρα θα δούμε το φθινόπωρο, αλλά η βούλησή μας είναι σιγά-σιγά να αρχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό με τα χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου, παραμένει πανδημία, όπου δεν θα χρειάζεται να έχουμε σκληρά μέτρα ή μέτρα υποχρεωτικότητας και κυρίως να έχουμε λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο κ. Πλεύρης δήλωσεΑ  «Αυτή τη στιγμή έχουμε ψηφίσει ότι μέχρι 31/12 οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12. Όσοι νοσούν γυρνάνε για τις μέρες που αντιστοιχούν και όσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης. Αν αλλάξει κάτι στο πιστοποιητικό νόσησης, δε θα αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θα αφορά συνολικά τον πληθυσμό. Από κει και πέρα το μέτρο επανεξετάζεται όπως έχουμε πει, αλλά η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12 εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Ανοίγουμε το σύστημα σήμερα, υπολογίζουμε ότι το απόγευμα περίπου θα έχει ανοίξει το σύστημα, γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις. Οι γιατροί για όλες τις περιφέρειες θα εγγράφονται μέχρι 5 Αυγούστου, ειδικά για δύο περιφέρειες την Αττική και το Νότιο Αιγαίο θα εγγράφονται μέχρι 31 Αυγούστου και ο πληθυσμός εκεί θα ξεκινήσει να εγγράφεται από 1/9, γιατί υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, δεν υπάρχει πληθώρα γιατρών στο Νότιο Αιγαίο. Στην Αττική δεν έχουμε ακόμα τον αριθμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε. Το σύστημα το ανοίγουμε και ξέρουμε ότι ανοίγει σε μια περίοδο που δε θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση και λογικό είναι. Αυτή τη στιγμή κατά βάση ο πληθυσμός βρίσκεται στις διακοπές του, αλλά θέλουμε να λειτουργήσει το σύστημα μετά τις θερινές διακοπές πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ροή» δήλωσε για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ο κ. Πλεύρης.    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top