Τσίπρας: Επίθεση στην κυβέρνηση στη Βουλή για «ράλι αισχροκέρδειας» 

Οικονόμου: Με τα Tsipronomics διαστρεβλώνει σκόπιμα τα μέτρα

Αλέξης Τσίπρας Βουλή

Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε  ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Αλέξης Τσίπρας: Θα είμαστε σίγουρα πρώτο κόμμα στις εκλογές

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών -όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.

Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ρώτησε πώς μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, «όταν έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας στο ρεύμα και τα καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Μητσοτάκης: Δε θα αφήσουμε απροστάτευτη την κοινωνία από την ακρίβεια

«Tα έργα της κυβέρνησης «θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας»

Ο κ. Τσίπρας επίσης, υποστήριξε ότι τα έργα της κυβέρνησης «θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» επικρίνοντας τη στρατηγική της που, όπως είπε, είχε αποτέλεσμα την πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, που «τελικά οδήγησε στην ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα για μεγάλο βάθος χρόνου που σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει σε ακραία ακρίβεια μέσω και της ρήτρας αναπροσαρμογής». Είπε ότι στον κλιματικό νόμο η κυβέρνηση νομοθετεί τη δέσμευση της χώρας στο εισαγόμενο ορυκτό φυσικό αέριο, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την κλιματική στρατηγική.

Τσίπρας: Να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ   

Αναφερθείς στο περυσινό καλοκαίρι, μίλησε για «τραγικούς σχεδιασμούς», σχολιάζοντας ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της ανικανότητάς σας και τα επιχειρήματά σας είναι κάθε φορά όπου φυσάει ο άνεμος και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επί των ημερών σας είναι όσα παίρνει ο άνεμος». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως όταν άρχισε το κύμα της ακρίβειας, αντί η κυβέρνηση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια έλεγε στους πολίτες να μην ανάβουν θερμοσίφωνα. Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση χαρακτήρισε κούφια φιέστα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το 2020, σχολιάζοντας πως το μόνο που προχωράει τελικά είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για την ανακύκλωση πρόσθεσε ότι έχει παγώσει και «η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης καρκινοβατεί». Ακόμη είπε ότι το «Εξοικονομώ» δεν προκηρύχτηκε για το 2021 και πήγε το 2022, ότι δεν πληρώνονται τα έργα του προγράμματος του 2020 και ότι δεν υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια στα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις.

Απάντηση Οικονόμου:  «Λίθοι καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα»

Σχολιάζοντας ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου,την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, δήλωσε; 

«Λίθοι καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα". Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις διεθνείς επιτυχίες της Κυβέρνησης. Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει. Οι διεθνείς κρίσεις και τα εθνικά προβλήματα όμως απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας.

Ενέργεια: Η απάντηση της κυβέρνησης για τα σενάρια απαγόρευσης κυκλοφορίας

ΥΓ.: Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με την λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθένα) και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top