Τροπολογία: Πρόστιμα στις εφημερίδες από ΕΣΡ για τα ονόματα στην ταυτότητα

Για «επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ  

Γιάννης Οικονόμου

 Και οι εφημερίδες συνδέονται πλέον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), το οποίο  θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εφημερίδες, ενώ αν το Μέσο Ενημέρωσης δεν έχει τη δυνατότητα να τα  καταβάλλει, θα πληρώνονται από τον μέτοχο του εντύπου, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου.

Οικονόμου: Θα στηρίξουμε την κοινωνία αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι

Τα βεβαιωμένα πρόστιμα «παρακρατούνται από τα Πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί».

Τα πρόστιμα, ύψους 10.000 ευρώ, επιβάλλονται αν ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης του φύλλου δεν είναι μέλη  Επαγγελματικού Σωματείου Δημοσιογράφων και αν δεν αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, διευθυντής, ο διευθυντής σύνταξης και το όνομα του μετόχου που κατέχει τουλάχιστον το ήμισυ των μετοχών στην ταυτότητα της εφημερίδας. 

«Μέχρι τώρα ιδιοκτήτες τέτοιων μέσων φαίνονταν αχυράνθρωποι. Ακόμη και ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης είναι υπερήλικες και δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία. Και εμφανίζονται χωρίς προσωπική περιουσία ώστε να μην μπορεί κάποιος να τους ασκήσει δίωξη» τόνισε στη Βουλή ο κ. Οικονόμου, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει την τροπολογία.    

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας   

Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Η νυχτερινή τροπολογία Μητσοτάκη για τον πρωτοφανή έλεγχο του Τύπου είναι ενδεικτική της κατάστασής του: Αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα. Όμως στην προσπάθειά του αυτή δεν καταλαβαίνει ότι το μόνο που κάνει είναι να επιταχύνει την πτώση του». 

Τσίπρας: Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, όχι του πολέμου 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι «σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, το ΕΣΡ, το οποίο βάσει Συντάγματος έχει αρμοδιότητα για κανάλια και ραδιόφωνα επειδή κατέχουν δημόσιες συχνότητες, θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, τα οποία θα τα πληρώνει ο μέτοχος και όχι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα» και προσθέτει:  «Πρόκειται για ευθεία καταπάτηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος, καθώς και του Νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top