Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάσθηκε το Νομοσχέδιο για Αξιολόγηση στο Δημόσιο

Οι βασικοί στόχοι σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη 

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο (21/12/2021)

Το Νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της απόδοσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, τη στοχοθεσία και το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.        

Έρχονται τηλεργασία και ωράριο στην εστίαση - Tι προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου με το οποίο επαναπροσδιορίζεται η στόχευση του συστήματος αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται ευθέως η αξιολόγηση της απόδοσης με τους στόχους σε επίπεδο προϊσταμένων.  
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιδιώκεται:

Γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης για self και όχι rapid test στο ρεβεγιόν

1. Αξιολόγηση της Απόδοσης

-Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και, κυρίως, ρεαλιστικού και απολύτως εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης.

-Αξιοποίηση των ετησίων σχεδίων δράσης και διασύνδεσή τους με τη διοικητική στοχοθεσία σε επίπεδο προϊσταμένων, ώστε να αποτελούν την κύρια παράμετρο αξιολόγησης των προϊσταμένων.

-Δίδεται έμφαση στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής και, συνεκδοχικά, της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

«Αντιδρούμε στον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση, όχι συλλήβδην στο μέτρο»

2. Στοχοθεσία

-Διάκριση της διοικητικής στοχοθεσίας από την πολιτική στοχοθεσία του επιτελικού κράτους.

-Διαμόρφωση προτυποποιημένων και ομαδοποιημένων σε συγκεκριμένες κατηγορίες στόχων με βάση τα Περιγράμματα Θέσεων εργασίας.

-Διαφάνεια και λογοδοσία: ανάρτηση των στόχων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (stoxothesia.gov.gr), προκειμένου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προϊστάμενοι να τους επιλέγουν, να τους ποσοτικοποιούν και να τους επικαιροποιούν βάσει εστιασμένων δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας διοικητικών υπηρεσιών.

3.  Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (ΚΠΑ)

-Ενσωμάτωση της λογικής της ποιότητας στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

-Ανάπτυξη πολιτικών συμμετοχής των υπαλλήλων στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων οργανώσεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top