Σωτήρης Τσιόδρας: Θλίβομαι που η μελέτη έγινε μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης

Οικονόμου: Δεν ήταν γνωστή στον πρωθυπουργό η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα

Τη λύπη του που η μελέτη του έγινε όχημα για πολιτική αντιπαράθεση εκφράζει ο Σωτήρης Τσιόδρας με δήλωσή του.

Κάνοντας λόγο για παλαιότερη επιστημονική ανάλυση, ο κ. Τσιόδρας σημειώνει πως η μελέτη «επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Τσιόδρας - Λύτρας: Αυξημένη κατά 87% η θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ

Ολόκληρη η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη μελέτη στις ΜΕΘ 

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν τον λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Οικονόμου: Δεν ήταν γνωστή στον πρωθυπουργό η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα

«Δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως τα στοιχεία της μελέτης είναι διαπιστώσεις «που αφορούν χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ».

«Έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη», πρόσθεσε, εξηγώντας πως όσο αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θνητότητας.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως ο κ. Τσιόδρας παραμείνει ο πιο στενός και βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού, από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη μάχη κατά της πανδημίας.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη έως ότου καταστεί εφικτή η μεταφορά των ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 577 ΜΕΘ και πλέον υπάρχουν πάνω από 1.200.

«Από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση, κάθε πολιτικός καταλαβαίνει ότι οι έρευνες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται», είπε και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή» την πανδημία.

Τι είπε για τις δηλώσεις περί νέων μέτρων του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «νέων μέτρων, «εάν χρειαστεί», και για αυξημένο testing, είπε πως αφορά σε όποιον έρχεται στην χώρα και «πρέπει να έχει PCR 72 ωρών».

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στις γιορτές από Μητσοτάκη ανοίγει η Όμικρον

«Είναι έκτακτο μέτρο για την περίοδο των γιορτών, προκειμένου να ελέγξουμε και να καθυστερήσουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον», συμπλήρωσε.

Γκάγκα: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη θνητότητα

«Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα. Δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, με φόντο την έρευνα των δυο επιστημόνων.

«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα είχαμε στις κλινικές διασωληνωμένος εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Δεν μας πέθαιναν. Η στενότητα τότε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε περισσότερες κλίνες. Αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλη πίεση μπορεί για κάποιες ημέρες κάποιοι ασθενείς να είναι εκτός μονάδας. Οι άρρωστοι εκτός ΜΕΘ μετακινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μονάδες. Όμως, ο κάθε άρρωστος έχει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική ηλικία. Άλλες εφεδρείες ενός 40αρη και άλλες ενός 90άρη. Όσοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασθενοφόρο», , είπε, μιλώντας στη Βουλή.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν και άλλοι που πεθαίνουν. Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα, γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Έχουν άλλη ηλικία, άλλη βαρύτητα, άλλη συννοσηρότητα. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα», πρόσθεσε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top