Πούτιν σε Μητσοτάκη: Οι ελληνορωσικές σχέσεις δε χάνουν τον ρυθμό τους

«Η σχέση μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον», αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας πως η χώρα του βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους

Ο Πούτιν είπε πως οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για την ασφάλεια στη θάλασσα στον τουρισμό, καθώς και σε παιδεία και οικονομικά.
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Να γίνουν στενότερες οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως αγγίζουν τα 650 εκ. ευρώ και «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στον τομέα των υποδομών και σε άλλες επενδύσεις». Παράλληλα, προσκάλεσε  Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ

Ο Πούτιν είπε πως έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την ενέργεια, τονίζοντας πως η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας και γίνεται και με το νέο αγωγό.

«Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες», διαβεβαίωσε.
Αναφερόμενος στο δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα, με τις πυρκαγιές, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα, αν και είχε να αντιμετωπίσει και πυρκαγιές στη Σιβηρία και τη Ρωσική Άπω Ανατολή.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα.

Εξάλλου, είπε πως η Ρωσία θα παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων, που μεταφέρθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

Όσον αφορά τέλος, το Κυπριακό, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία παραμένει σταθερής τη θέση της για αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

Μητσοτάκης: Η σχέση μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον

Με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως στον αγώνα των Ελλήνων η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. 

Αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ευχαρίστησε τον Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, λέγοντας πως ήταν μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, είπε πως η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. 

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως παράλληλα συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», είπε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση, και ξεκαθάρισε πως «οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται».
«Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου», υπογράμμισε. 

Για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, είπε πως αναγνωρίζεο τις μεγάλες προκλήσεις και «προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας», με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές.

«Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους», σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης.

«Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι' αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top