Δένδιας: Εξήγησα στον ΟΑΣΕ το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τι δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου στη Στοκχόλμη 


Το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, είχε την ευκαιρία να αναλύσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη σύνοδο στη Στοκχόλμη των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρόκειται για τον μοναδικό Οργανισμό στην Ευρώπη στον οποίο συνυπάρχουν οι χώρες της αποκαλούμενης Δύσης με τη Ρωσία και τα άλλα κράτη που δεν ανήκουν στους υπόλοιπους οργανισμούς (ΕΕ κλπ) της ηπείρου.   

 

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης «μπαράζ» συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών, ανάμεσα σε αυτούς και με την Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας. 

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε σχεδόν διαδοχικές συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ δύο αντιμαχόμενων πλευρών που έφτασαν πέρσι σε ένοπλη σύγκρουση, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός ανοιχτό σε ερμηνείες για πιθανό διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας για τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει η σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών.

Λετονία: Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Νίκος Δένδιας        

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα μετά τις επαφές του με άλλους ΥΠΕΞ στη Στοκχόλμη: 

«Είχα την τιμή σήμερα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ παρουσία 57 Υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη φυσική παρουσία μετά την έναρξη της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής μου ανέπτυξα τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δηλαδή την ανάγκη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Και επίσης, είχα τη δυνατότητα να αναλύσω το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα ήταν και μια ευκαιρία για μια πολύ μακρά σειρά διμερών επαφών.

Πρώτον, με στόχο να προωθήσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκα με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών. Τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, προκειμένου για να έχουμε μία σαφή κατανόηση τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, πέραν της προώθησης και των οικονομικών σχέσεων [Ελλάδας-Καζακστάν]. Και από κει και πέρα, με την Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μίας χώρας η οποία εξελίσσεται σε μία προβληματική κατάσταση στα Βαλκάνια. Τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο των σχέσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με Υπουργούς Εξωτερικών μικρότερων χωρών, όπως η Ανδόρρα και o Άγιος Μαρίνος. Πάντοτε, τέτοιες συναντήσεις είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσει κανείς τους εθνικούς στόχους και τις ελληνικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ti δήλωσε ο Δένδιας για τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου  

Μια εκτός προγράμματος συνάντηση είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη Στοκχόλμη. 

Αιχμές Δένδια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια

Η συνάντηση περιορίσθηκε πάντως σε «κοινωνικό επίπεδο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον κ. Τσαβούσογλου για την πρόσφατη κακοκαιρία στην Κωνσταντινούπολη που είχε ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς.    

 Σύντομο τετ-α-τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στη Στοκχόλμη       

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε μετά τη χειραψία με τον Τούρκο ομόλογό του: 

«Δε θα το έλεγα συνάντηση, θα το έλεγα κοινωνική χειραψία. Όπως ξέρετε, τον κ. Tσαβούσογλου τον ξέρω πάνω από είκοσι χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top