Γιώργος Παπανδρέου για Ελπιδοφόρο: Απρεπής η στάση της κυβέρνησης! 

Ζήτησε να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής 

Γιώργος Παπανδρέου

Ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης και υπέρ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προκάλεσε σάλο με την ενέργεια του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία όχι μόνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του αρχηγού του τουρκικού  ψευδοκράτους στην Κύπρο Τατάρ.  Eνέργεια για την οποία ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη, ενώ ακυρώθηκε η ξενάγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άγιο Νικόλαο, στο Ground Zero, αν και τελικά ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μία σύντομη συνάντηση μαζί του στον ΟΗΕ. 

Ελπιδοφόρος: Ακύρωσε ο Μητσοτάκης τη συνάντηση μαζί του! 

         

O κ. Παπανδρέου ζητά μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο! 

Ερντογάν: «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ δεν είναι υγιείς»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει συγκεκριμένα στη δήλωσή του:   

«Η στάση της κυβέρνησης έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι τουλάχιστον ακατανόητη και απρεπής.
 
Δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης της θέσης και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και των βασικών αρχών της θρησκευτικής διπλωματίας. 
 
Ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού στον κόσμο, είναι να οικοδομούν πνεύμα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων κάθε θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή οποίων άλλων επιλογών, λαών και χωρών.
 
Η παράδοση ενός μέρους του πολιτικού μας συστήματος, σε ακραίες αντιλήψεις, δήθεν πατριωτικές και προφανώς πατριδοκάπηλες, με σκοπό την αντιμετώπιση της προφανούς  αδυναμίας του να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, είναι μια πρακτική που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
 
Πόσο άραγε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού μια εικόνα διαίρεσης και ανασφάλειας; 
 
Δεν είναι απλώς ο ορθολογισμός που τίθεται σε αμφισβήτηση, είναι και ο ρόλος θεσμών με υπερχιλιετή ιστορία, την ώρα μάλιστα που κάποιοι τους επιβουλεύονται.
 
Στο πλαίσιο αυτών των αντιλήψεων, ακόμη και οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις ερωτήσεις που αφορούσαν πιθανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη, εξέπεμπαν φοβικότητα, αντί να δηλώνουν ευθέως την πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού, να δεχτεί με αυτοπεποίθηση πιθανή πρόταση του Τούρκου Προέδρου για συνάντηση.
 
Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, ουδέποτε υπήρξε καρποφόρα για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα. 
 
Η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη.
 
Ο Ελληνισμός, όπως και ο Χριστιανισμός, δεν νοούνται χωρίς αντίληψη της μεγάλης εικόνας και των οικουμενικών αξιών ακόμη και αν είναι δύσκολος ο δρόμος προς τη φιλία και τη συνεργασία. 
 
Η αντιμετώπιση των δυσκολιών, είναι ο ρόλος και η αποστολή της πολιτικής».

Στήριξη Ελπιδοφόρου και κριτική στην κυβέρνηση και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο  

Στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο παρείχε επίσης, με κριτική παράλληλα στην κυβέρνηση και ο πρώην Υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του: 

 «Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική. Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου», 
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top