Μητσοτάκης: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Στα σχολεία με rapid test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Να εμβολιαστούν άμεσα, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δημοσιονομική ασφάλεια, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που αφορά μεταξύ άλλων την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είπε πως οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί ήδη πάνω από 70%, ωστόσο απομένει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Ο κίνδυνος είναι πάνω απ’ όλα για την ίδια την υγεία τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα είναι – εκ των πραγμάτων – πολύ πιο εκτεθειμένοι στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, αφού «ο ιός θα κυκλοφορεί στα παιδιά μικρής ηλικίας στα σχολεία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως, αν και εξετάστηκε το ενδεχόμενο, αποφασίστηκε (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) να μην γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, ενώ κάλεσε τα κόμματα «να στείλουμε από κοινού μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία».

Όπως είπε, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, καθώς για δύο χρονιές η εκπαίδευση λειτούργησε με περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Εμβόλιο: Τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα μας ανά ηλικιακή ομάδα

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όλοι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να εισέλθουν στις τάξεις τους, θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ.

«Το τέταρτο κύμα θα αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους»

«Το τέταρτο κύμα θα αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», είπε, υπογραμμίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί έχουν ευθύνη απέναντι και στα παιδιά, καθώς «δεν είναι απλή υπόθεση η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού».

Παράλληλα, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, που έχουν ήδη εμβολιαστεί, να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι είναι η σωστή επιλογή, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα λογικής.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 12 έως 15 ετών

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών θα ανοίξει την Παρασκευή, 30 Ιουλίου.

«Καταλαβαίνω ότι η απόφαση αυτή είναι προσωπική για κάθε οικογένεια, η οποία πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό. Κάθε οικογένεια θα κάνει ό,τι κρίνει σωστό», είπε.

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 12-15 ετών

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πεπεισμένος ότι πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και ξεκαθάρισε ότι, εάν είχε παιδί σε αυτή την ηλικία, δε θα είχε κανέναν δισταγμό για τον εμβολιασμό του.

«Καιρός να σοβαρευτείτε κύριε Τσίπρα»

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας τη δέσμευσή του πως όταν ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  και δη αναδρομικά (δηλαδή όσοι μαθητές κόπηκαν, θα έχουν τη δυνατότητα για έναν χρόνο να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς).

«Καιρός να σοβαρευτείτε κύριε Τσίπρα και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους αντέχουν ακόμη να σας ακούν», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη αδικία για τους μαθητές του επόμενου χρόνου».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δε γίνεται να μην υπάρχει στοιχειώδη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια, «όπως δε γίνεται να μην έχουν λόγο τα πανεπιστήμια για τον αριθμό των φοιτητών, που θα δέχονται».

Όπως είπε, είναι καιρός να αφήσουμε τη νοοτροπία «το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο» και αυτό να αφορά ένα πανεπιστήμιο με βαθμό εισαγωγής το 4, «από το οποίο ο εν λόγω φοιτητής ποτέ δε θα αποφοιτήσει».

«Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες που σύντομα σβήνουν»

Περιγράφοντας το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας ο πρωθυπουργός, είπε:«Μιλάμε για το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας που θα διακινεί ανοικτή γνώση σε χαρούμενους μαθητές με απελευθερωμένους και δημιουργικούς τους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία σε κάθε παιδί. Το σχολείο οφείλει να είναι απαιτητικό, τόσο προς τους λειτουργούς του όσο και προς τους μαθητές του».

Όπως τόνισε, η απελευθέρωση του δημόσιου σχολείου αποβαίνει σε όφελος των πιο αδύναμων. «Αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω που σας αρέσει να αποκαλείτε εκδημοκρατισμό, στερεί από τα παιδιά το βασικό όπλο. Τα εθίζει στην ήσσονα προσπάθεια. Γι'αυτό ζητώ να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά. Που ακούστηκε ότι δεν χρειάζεται τάχα να ενισχυθεί η κατάρτιση σε μία χωρα η οποία με ανεργία 15% έχει έλλειψη από εξειδικευμένους και καλοπληρωμένους επαγγελματίες; Κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες, που σύντομα σβήνουν, αλλά προοπτικές που ανάβουν το μέλλον τους», σημείωσε. 

Εθνική προτεραιότητα και πάλι η δημόσια εκπαίδευση

Aναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο  κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

«Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, σε συνέχεια 4500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή, έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11.700 μόνιμοι διορισμοί.

Παράλληλα, ανέφερε την καθιερώση της ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγείο, τα 123 νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες, την επιμόρφωση διδασκόντων και τα διπλάσια πρότυπα και σχολεία και επαγγελματικά λύκεια.

«Μόνο φέτος για 4039 θέσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεια κατατέθηκαν παραπάνω από 13.000 μοναδικές αιτήσεις. Στα 6 πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, από την πρώτη φάση ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων που είχε συμπληρωθεί ολόκληρη τη χρονιά πέρσι.  Η κοινωνία δεν είναι απλά  πια πιο ώριμη από ποτέ για αυτές τις αλλαγές, τις επιζητά με ένταση. Καλύτερη μόρφωση των μαθητών μέσω της απελευθερώσης των εκπαιδευτικών. Περισσότερη ελευθερία στα σχολεία, στους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Την ανάγκη για διαρκή επιμορφωση των διδασκόντων, την αξιολόγησή τους και ενίσχυση εκπαιδευτικών δομών. Αυτά επιχειρεί να κάνει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, η οποία προσφέρει ανοικτή γνώση στα παιδιά και επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δασκάλους και καθηγητές μας», σημείωσε.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top