Μητσοτάκης και Φον vτερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για το Σχέδιο Ανάκαμψης

«Η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία κοινού χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Υποδεχόμαστε την πρόεδρο της Κομισιόν σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα».

Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είναι η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη για την έναρξη μιας νέας εποχής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ελλάδα 2.0: Μητσοτάκης - Ντερ Λάιεν παρουσιάζουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα όραμα πολλών ετών, που έγινε πριν από μήνες μια τολμηρή πρόταση «και πλέον γίνεται πραγματικότητα». Ποιο είναι αυτό; Όπως είπε, «η ΕΕ προχωρά στην καθιέρωση - δημιουργία κοινού χρέους. Για πρώτη φορά, ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος».

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ

Τα συνολικά κεφάλαια, που θα κινητοποιηθούν, σύμφωνα με τον πρωθυποουργό, θα είναι τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ και οδηγούν σε ανάπτυξη άνω του 7%.

Οι 4 πυλώνες του Ελλάδα 2.0

1.    Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος
2.    Επιχειρήσεις και πολίτες
3.    Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία
4.    Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας

«Σύντομα το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" θα παρουσιαστεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «την επόμενη εκδοχή και την επόμενη εικόνα της χώρας».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην κ. Φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς ως ιερό χώρο, ως χώρο της Βουλής των Πεντακοσίων.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα για την ανάκαμψή της

Η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή, δηλώνοντας χαρούμενη που βρίσκεται στον χώρο «που γεννήθηκε η Φιλοσοφία».

«Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Το πρόγραμμα έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη των 27 βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία», σημείωσε.

Χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα», είπε πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά τη μεγαλύτερη τόνωση της οικονομίας μετά το Σχέδιο Μάρσαλ», σημείωσε, αναφέροντας ότι θα ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top