Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ

Σύντομα η προχρηματοδότηση των 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

H Koμισιόν ενέκρινε σήμερα με γραπτή διαδικασία το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για προχρηματοδότηση. Αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των ορόσημων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, η οποία αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Ελλάδα 2.0: Μητσοτάκης - Ντερ Λάιεν παρουσιάζουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, «αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της Ελλάδας από την πανδημία COVID-19».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το RRF - που βρίσκεται στο επίκεντρο του συνολικού προγράμματος NextGenerationEU - θα παρέχει έως 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μέρος μιας άνευ προηγουμένου συντονισμένης ανταπόκρισης της ΕΕ στην κρίση COVID-19, για την αντιμετώπιση κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων με την υιοθέτηση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας και της συνοχής της ενιαίας αγοράς», αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν διαπιστώνει στην αξιολόγησή της ότι το ελληνικό σχέδιο αφιερώνει το 38% της συνολικής χρηματοδότησης της Ελλάδας σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος στις αστικές περιοχές. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την υποστήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις στον μετριασμό των πλημμυρών.

Επιπλέον, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το ελληνικό πλάνο αφιερώνει το 23% της συνολικής κατανομής της Ελλάδας στην ψηφιακή μετάβαση. Αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο 20% που απαιτείται από τον κανονισμό RRF.

Τα μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως δίκτυα 5G και ινών, μέτρα για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης της δημόσιας διοίκησης και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, ως μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος και μέσω ειδικών εκπαιδεύσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το σχέδιο προβλέπει και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας που θα υποστηρίζει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη και θα ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθιστώντας την οικονομία πιο ανοιχτή, βελτιώνοντας τη δημόσια διοίκηση και καθιστώντας το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Το ελληνικό σχέδιο προτείνει έργα και στους επτά βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς πρωτεραιότητας.

Πρόκειται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν ζητήματα που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και απαιτούνται για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει προτείνει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού που καλύπτουν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στον εξοπλισμό ατόμων με δεξιότητες υψηλής ποιότητας και σχετικές με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top