Διαζύγιο από το σπίτι με λίγα «κλικ»

Πώς μπορείτε να βγάλετε σε 8 απλά βήματα

Διαζύγιο με λίγα…κλικ μπορούν να βγάζουν στο εξής τα ζευγάρια, που αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Η καινοτόμα διάταξη για το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς ψηφίστηκε με την πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το Οικογενειακό Δίκαιο.

Έρχεται το διαζύγιο με διαμεσολαβητή και συνεπιμέλεια των παιδιών

To συναινετικό διαζύγιο θα μπορεί να βγει μέσω ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

Και στους δύο γονείς η μείωση φόρου για εξαρτώμενα τέκνα μετά το διαζύγιο

Η διαδοικασία θα απαιτεί την παρέλευση 10 ημερών και στη συνέχεια οι σύζυγοι, οι δικηγόροι τους και ο συμβολαιαγράφος 10 ημέρες μετά, με ένα «κλικ» θα υπογράφουν το τέλος του γάμου.

Τα οκτώ βήματα για διαζύγιο από το σπίτι με λίγα κλικ

Βήμα 1

Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά , είτε τα ΑΦΜ είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων αλλά και τα επώνυμα και τα e-mails των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση του βήματος , οι δικηγόροι και των δύο πλευρών , οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία.Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει e-mail που τον ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθεί και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Βήμα 2

Ο έτερος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.

Βήμα 3

Οι σύζυγοι έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βήμα 4

Μόλις και οι δύο σύζυγοι δώσουν την έγκριση τους στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεση τους για τη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10 ήμερο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης του γάμου.

Βήμα 5

Μόλις παρέλθει το 10 ήμερο οι δύο σύζυγοι , οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την παρέλευση του 10 ημέρου ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.

Βήμα 6

Μόλις υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη , ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο . Επίσης θα υπάρχει και ένα πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων .

Βήμα 7

Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός , ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.

Βήμα 8

Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise , το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό /μοναδικό αναγνωριστικό , βάσει του οποίου οι σύζυγοι /δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης , αν αυτό χρειαστεί .Οι δύο σύζυγοι μ οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το email περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πώς ακυρώνεται η διαδικασία 

Η ακύρωση της διαδικασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στα εξής βήματα:

- Από το δικηγόρο που εκκίνησε τη διαδικασία. Καμία ενημέρωση με email δεν είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση, καθώς κανείς από τους εμπλεκομένους (2ος δικηγόρος, σύζυγοι, συμβολαιογράφος) δεν έχουν ενημερωθεί.

- Από οποιοδήποτε δικηγόρο η σύζυγο. Ο χρήστης που ακυρώνει τη διαδικασία θα μπορεί προαιρετικά να εισάγει και το λόγο ακύρωσης (free text). Σε τέτοια περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν mail σχετικά με την ακύρωση της διαδικασίας καθώς και το ποιος προχώρησε στην ακύρωση και το λόγο που εισήγαγε στο σύστημα. Έπειτα, όλοι οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν mail σχετικά με την ακύρωση της διαδικασίας καθώς και το ποιος προχώρησε στην ακύρωση. Από κι και πέρα η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top