Μητσοτάκης: Φτάνουμε σύντομα στο τείχος ανοσίας - Πότε θα γίνει η 3η δόση

Τι είπε από τις Βρυξέλλες για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την απόφαση της συνόδου κορυφής σχετικά με το πιστοποιητικό Covid-19  

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα φτάνει σύντομα στη δημιουργία του τείχους ανοσίας για τον κορωνοϊό, χάρη στον εμβολιασμό,  εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, Θάνος Αθανασίου.

Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής: Και rapid ή self test για τους τουρίστες          

Σε σχέση με την εξέλιξη πανδημίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε γενική  ικανοποίηση για την καλύτερη εικόνα, αλλά και την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση γιατί «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα». Εξέφρασε δε ανησυχία για τις μεταλλάξεις, «όσες γνωρίζουμε και όσες ενδέχεται να προκύψουν». «Οι μεταλλάξεις που γνωρίζουμε καλύπτονται» , διευκρίνισε ωστόσο. 

Κικίλιας - εμβολιασμός 40- 44 ετών: 100.000 έκλεισαν ραντεβού σε μια μέρα  

«Εξέφρασα ικανοποίησή μου για το ότι η ελληνική πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid -19 έγινε αποδεκτή γρήγορα στην ΕΕ. Αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων πορτογαλικής προεδρίας και Κομισιόν και εξέφρασα προσδοκία μου το συντομότερο δυνατό με ενιαίους κανόνες να διευκολύνει τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός ΕΕ. Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, που έχει σημασία για τα κρατη νότου που εξαρτώνται από τουρισμό, αλλά και γενικά για ανάγκη των πολιτών να ταξιδέψουν. Πιθανό Να δαπανήσουν ένα μέρος αποταμιεύσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Μητσοτάκης: Επιστροφή στην κανονικότητα με το πιστοποιητικό Covid -19

«Βάση δεδομένων, αυτό είναι το πιστοποιητικό», είπε. «Η όποια επέκταση της χρήσης του θα είναι εθνική αρμοδιότητα. Κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων και διασυνδεσιμότητα μεταξύ βάσεων δεδομένων όλων των χωρών για πληροφορία από μια χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς παραβίαση δεδομένων. Αυτό είναι το πιστοποιητικό», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός μεταξύ πολιτών. Αν πχ. επιβάλλεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αυτό θα ισχύει και για τους Έλληνες και για τους τουρίστες. Δεν υπάρχει περαιτέρω διαφοροποίηση.

Σε σχέση με το πρόγραμμα COVAX σημείωσε την απόφαση να δωρίσουμε άνω των 100 εκ. δόσεων σε τρίτες χώρες.

Εμβολιασμός: Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ για εμβόλια σε όλο τον πλανήτη

«Η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων. Το 50% της παραγωγής σε ΕΕ πήγε σε εξαγωγές, σε αντίθεση με άλλες χώρες, εμείς δεν τις κλείσαμε. Μετά αρχικές καθυστερήσεις, οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα, Κομισιόν σημαντικό ρόλο να φτάσουμε στο σημείο σήμερα και να εξασφαλίσουμε δόσεις για το 2022 και 2023».

Έκανε δε λόγο για 3η δόση εμβολιασμού στον 9ο ως12ο μήνα.

Επεσήμανε ακόμα ότι Ελλάδα έκανε 5 εκ. εμβολιασμούς, άνω 100.000 εμβολίων την ημέρα. «Εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, όπως έχει εξαγγελθεί από Υπουργείο Υγείας, η δυναμική χαίρομαι που βλέπω ότι είναι μεγάλη και θα φτάσουμε σύντομα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. 

Τι είπε ο Μητσοτάκης για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε σε σχέση με τη Λευκορωσία τα εξής: 

«Eκφράζω ικανοποίηση για το γεγονός ότι με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η ΕΕ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και πλαίσιο αποφάσεων αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης». 

Λευκορωσία: «Υπάρχει βόμβα» - Το μήνυμα που έλαβε ο πιλότος της Ryanair

«Παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε ξεκάθαρα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις της Λευκορωσίας με σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και επίσης να εξετάσει το Συμβούλιο τομεακές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων της Λευκορωσίας και εισόδου πτήσεων από τη Λευκορωσία», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Επεσήμανε μάλιστα και την ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ με την «τρύπα στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας».

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός «η πράξη συνιστά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας, είναι μία πράξη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός ΕΕ και  όταν θέλει η ΕΕ μπορεί μεγάλη ταχύτητα να κάνει την τύχη καθεστώτος δύσκολη. Θα παρακολουθούμε για επιπλέον ενίσχυση πίεσης αν κριθεί απαραίτητο».

Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου 

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη  του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το ενδεχόμενο συνάντησης μαζί του, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει δημοσιεύματα.

«Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, αν έρθει ο Τσαβούσογλου έχω κάθε καλή διάθεση να τον δω, όπως έκανε ο Ερντογάν. Θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο, για το μνημόσυνο των 4 ετών από τον θάνατο του πατέρα μου, μια σημαντική εκδήλωση».

Τι είπε ο Μητσοτάκης για την κλιματική αλλαγή 

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε «εκτενής συζήτηση» και  «απόφαση της Συνόδου είναι να είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη 2050 και 55% μείον από 1990». Χαρακτήρισε όμως δύσκολο το να εξειδικεύσουμε τα μέσα και τα εργαλεία για το πώς η κάθε χώρα θα εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική. «Αναμένουμε ως 15 Ιουνίου πρόταση Κομισιόν και μετά θα τοποθετηθούμε σε επίπεδο συμβουλίου», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top