Βασίλης Κικίλιας: Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε 500.000 εμβολιασμένους

Ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να επισκεφθεί τις υγειονομικές δομές της πόλης. 
Αρχικά πήγε στο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε συζήτηση με εκπροσώπους της διοίκησης, αλλά και το προσωπικό των μονάδων covid-19 του νοσοκομείου. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο και κατόπιν πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου τον περίμεναν διαμαρτυρόμενοι γιατροί με πανό. 

Εξαδάκτυλος: «Η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα»

Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε για λίγη ώρα μαζί τους και μετά την επίσκεψη του στη φορητή μονάδα δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε 500.000 εμβολιασμένους.  Ανοίγουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα, το μεγάλο κέντρο  στη ΔΕΘ και θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί . Μέχρι στιγμής λειτουργούν  52 εμβολιαστικά κέντρα και από Δευτέρα  θα ανοίξουν καινούργιες εμβολιαστικές γραμμές», είπε ο υπουργός. 

Lockdown: Χωρίς χρονικό περιορισμό η μετακίνηση για άσκηση

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα. 

«Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω παρά μόνο υπομονή στους συμπολίτες μας, προσπάθεια από όλους να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πίστη στους υγειονομικούς μας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε μετά από τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Υγείας.

Ζέρβας: «Αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες 0 - 12 ετών»

Ο κ. Ζέρβας, νωρίτερα είχε επαναλάβει πως τα σχολεία αυξάνουν την κινητικότητα στην πόλη και πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα παιδιά έως 12 ετών. 

Lockdown: Ποιοι εργαζόμενοι δε δικαιούνται πλέον βεβαίωση μετακίνησης

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ, από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων», είπε και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης 

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

Πάμε για παράταση lockdown; «Δε φτάνουν οι 2,5 εβδομάδες», λένε οι ειδικοί

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: «Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Μητσοτάκης: Lockdown - φυσαρμόνικα μέχρι το Πάσχα

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. 
Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική.

Στα διαγράμματα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Lockdown: Πώς θα λειτουργούν από αύριο τα νοσοκομεία στην Αττική

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top