Κόντρα Κικίλια – Πολάκη στη Βουλή για τα φάρμακα του κορωνοϊού

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους θανάτους επέρριψε ο πρώην υπουργός

Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παύλος Πολάκης συνομιλούν στη Βουλή / Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Κόντρα ανάμεσα στον Βασίλη Κικίλια και τον Παύλο Πολάκη ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή την επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στην οποία επέρριψε ευθύνες για θανάτους από κορωνοϊό λόγω της μη χρήσης φαρμάκων για τον ιό.

«Δε θα βάλουμε πλάτη στη δεύτερη φάση γιατί κάνατε λάθος πολιτικό και επιστημονικό», είπε ο κ. Πολάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες και όπλα για διάφορες κατηγορίες ασθενών, αναρωτώμενος «γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε;».

Μητσοτάκης: Θα περιορίζουμε δραστηριότητες όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Νοέμβρη είχε προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο θα καθυστερήσει να γίνει σε όλο τον πληθυσμό και γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα φάρμακα στους ασθενείς για να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, έφερε τη δράση της κολχικίνης, και άλλων ουσιών, που – σύμφωνα με μελέτες – έχουν αποτελεσματική δράση έναντι του ιού.

«Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το λέω πολύ καιρό αλλά βάραγα στου κουφού την πόρτα», είπε ο κ. Πολάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

«Με πλήρη επίγνωση λέω ότι από τους 5.500 θανάτους, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εκτός ΜΕΘ, θα είχαμε γλιτώσει τους 2.500 θανάτους», τόνισε.

«Απευθύνω έκκληση για σοβαρότητα, εγκράτεια και αλληλεγγύη», απάντησε ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όλα τα φάρμακα, για τα οποία υπήρχαν εγκεκριμένες μελέτες, χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα ταχύτατα.

«Όλες οι επιστημονικές κοινότητες και οι φορείς παραδέχονται ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να προσφέρει ίαση στην πανδημία», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Εγώ προτιμώ να υπάρχει ασφάλεια για τον Έλληνα ασθενή, να υπάρξουν εμπεριστατωμένες μελέτες και μετά να προχωρήσουμε, για την κολχικίνη πως ξέρετε τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης; Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη», είπε, απευθυνόμενος προς τον Παύλο Πολάκη.

Όσον δε, αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως  η χώρα μας αναμένει την επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προτάσσοντας την ασφάλεια του Έλληνα ασθενή και εμμένοντας στη χρήση θεραπευτικών μεθόδων μόνο βάση εμπεριστατωμένων και τεκμηριωμένων μελετών. 

Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης λέγοντας ότι είναι ευχάριστα τα νέα για επιβεβαίωση της δράσης της κολχικίνης έναντι του κορωνοϊού.

«Ήρθε μεγάλη καναδική μελέτη για σημαντικά αποτελέσματα σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Η Επιτροπή άμεσα συνεκλήθη με υπευθυνότητα ενέκρινε το φάρμακο και το υπουργείο προχώρησε σε εντολή για συνταγογράφηση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου, ενώ τόνισε πως για πολλά από τα φάρμακα, που ανέφερε ο κ. Πολάκης, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη μελέτη για τη δράση τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top