Στόλτεμπεργκ σε Δένδια: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι διερευνητικές

Συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες

Με αντικείμενο την αναταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα με την ονομασία «ΝΑΤΟ 2030» και τη Λιβύη, έγινε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν στρατιωτικό μηχανισμό επεμπλοκής και αποφυγής ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά μετά από την επίσκεψή μου στην Άγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό απεμπλοκής», δήλωσε. 

Διερευνητικές επαφές: Γιατί είναι επιφυλακτική η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία

«Οι διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων», πρόσθεσε.

Μπακογιάννη για διερευνητικές: Δεν είναι εύκολο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη

Όσον αφορά την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε: «Σκοπεύω να υποβάλω ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού - μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ενίσχυσης των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα, αύξηση των επενδύσεων σε νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, την ενίσχυσου του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ και την ικανότητά του να υπερασπίζεται τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες και να οικοδομεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας-Ειρηνικού».
 
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο, που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και τις συνθήκες ασφαλείας.
 
Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τέλος την Ελλάδα για τις σημαντικές συνεισφορές της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα του ΝΑΤΟ και τις αποστολές υποστήριξης και KFOR στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, αντίστοιχα. 


Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top