«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα προσγειωθούν τα πρώτα στην Τανάγρα

Yπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, σήμερα. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί το καλοκαίρι, ενώ οι Γάλλοι ετοιμάζουν και βελτιωμένη πρόταση για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών Μπελαρά.

Υπογραφές για Rafale: Στην Αθήνα τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Tο συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα.

Φλοράνς Παρλί - Νίκος Παναγιωτόπουλος/ φωτογραφία Eurokinissi

Φλοράνς Παρλί - Νίκος Παναγιωτόπουλος/ φωτογραφία Eurokinissi

Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

Από δεξιά: ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Γαλλίδα ομόλογός του- φωτογραφία Eurokinissi

Από δεξιά: ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Γαλλίδα ομόλογός του- φωτογραφία Eurokinissi

Τι δήλωσαν ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Γαλλίδα ομόλογός του

«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στη διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας» υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει «στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά

Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα -αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ- και σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.

Ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, τη μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων, αλλά και των ευρύτερων συνεργασιών

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας Φλοράνς Παρλί, σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της σύμβασης, στάθηκε στη διαχρονική σχέση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale.

Η Φλ. Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστρια», συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γγ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Αθανάσιος Βάλαρης, ο πρέσβης ετ Ελευθέριος Αγγελόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων Δημήτρης Γεωργιόπουλος.

Από γαλλικής πλευράς, πέραν της υπουργού 'Αμυνας Φλοράνς Παρλί, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ο αρχηγός της γαλλικής αεροπορίας στρατηγός Φιλίπ Λαβίν, ο σύμβουλος βιομηχανικών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Ντεσίντ και η σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Καντάν.

Η απεσταλμένη του προέδρου Mακρόν έγινε δεκτή και από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Φλοράνς Παρλί/ φωτογραφία Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης - Φλοράνς Παρλί/ φωτογραφία Eurokinissi

Τέλος, η Γαλλία θα καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για τέσσερις φρεγάτες Μπελαρά έναντι 4 δις, αντί για δύο φρεγάτες με κόστος 3 δις που ήταν η προηγούμενη πρόταση.  

H Αθήνα ζητά ένα μέρος της ναυπήγησης να γίνει στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top