Σταϊκούρας: «Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία»

Όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Aπόσπασμα από όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Για μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα και τους εργαζομένους, την επιστρεπτέα προκαταβολή και το πρόγραμμα Γέφυρα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και αναστρέψιμες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης. 

Νέο μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων - Έρχεται επιδότηση παγίων δαπανών

«Στη συνέχεια διευρύναμε, επεκτείναμε και εμπλουτίσαμε τις παρεμβάσεις μας, καλύπτοντας, σε κάθε φάση της υγειονομικής κρίσης, έγκαιρα και αποφασιστικά, τις ανάγκες που προέκυπταν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να απλώσουμε «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι το συνολικό ύψος κεφαλαίων προς επιχειρήσεις, με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2020 (δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια), διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2020, από σύνολο 6,9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, σωρευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης 

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία, «όσο είναι εφικτό» των εισοδημάτων των εργαζομένων, «και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, όλες οι εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, είπε, ενώ, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα.

Κορωνοϊός: Η πανδημία άφησε «τρύπα» 21,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 - δηλαδή το 91% των ωφελούμενων - έλαβαν συνολικό ποσό - ο καθένας - έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.

«Στηρίζουμε την πραγματική οικονομία - Δε θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία»

«Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δε στηρίζουμε και δε θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «δε νομίζω να είναι φυσιολογικό κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν τζίρο αναφοράς 150 ευρώ το μήνα, το 2019. Είναι στοιχείο προβληματισμού και αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Ακόμη, σχετικά με την επιστρέπτεα προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν λίγες ημέρες τα στοιχεία. «Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις έχουν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με το 2019. Θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΦΠΑ προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα». Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, «σκοπός είναι να εκταμιευθούν πόροι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Lockdown: Νέα μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις που πλήττονται

Θα ισχύσουν τα μέτρα ενίσχυσης και το 2022;

Για το αν τα μέτρα θα ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές». Σχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε: «Πώς θα δεσμευτώ, ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στη χρονική παρένθεση του κορωνοϊού; Έχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».

Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεσμεύεται, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έκανε και στο παρελθόν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Καλησπέρα, είμαι ο Σταϊκούρας»: Όταν ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε πολίτες με καταγγελίες

Για το πρόγραμμα Γέφυρα, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες. Ειδικότερα, παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις, μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Έχουν ήδη λάβει έγκριση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 74.420 αιτήσεις, επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι. «Εμείς θα βοηθάμε τους πολίτες και όταν αρθεί η αναστολή», είπε, σημειώνοντας ότι βοήθεια θα έχουν και οι επιχειρήσεις για να στηριχθούν στα επόμενα βήματά τους.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νοικοκυροσύνη το ταμείο της χώρας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στιβαρότητα, με σεμνότητα και με υπευθυνότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η οικονομία το συντομότερο δυνατό και η κοινωνία να παραμείνει όρθια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top