Κορωνοϊός: Η πανδημία άφησε «τρύπα» 21,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Οι δαπάνες ήταν 13,5 δισ. ευρώ υψηλότερες και τα έσοδα 9 δισ. ευρώ λιγότερα

Χρήματα

Βαρύ ήταν το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο αρχικός προϋπολογισμός, ο οποίος συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2019, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ.

Τελικά τα αποτελέσματα, που έγιναν χθες γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 18,2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ήταν 9 δισ. ευρώ λιγότερα (43,2 δισ. ευρώ από 52,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020) και οι δαπάνες 13,5 δισ. ευρώ υψηλότερες (70,8 δισ. ευρώ έναντι 57,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός).

Μεταξύ των τελευταίων, τα 5,5 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα 2,7 δισ. ευρώ για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Παράταση για αιτήσεις λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος

Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών είναι σχετικά ικανοποιημένοι, επειδή η εικόνα είναι κάπως καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2021, που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, και είχαν ληφθεί πλέον υπόψη οι συνέπειες της πανδημίας. Εκεί είχε προβλεφθεί  πρωτογενές έλλειμμα 19,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που τελικά προέκυψε.

Στο καλύτερο αποτέλεσμα βοήθησε η είσπραξη των ANFAs (οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα), 644 εκατ. ευρώ, αλλά και η σχετικά καλή πορεία των εσόδων (τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2021, ενώ τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου ήταν μειωμένα κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), καθώς και η εξοικονόμηση δαπανών 605 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top