Ο Χαρδαλιάς απαντά: Γιατί δεν υπάρχει μία σταθερή απόφαση για τα μέτρα;

«Είμαστε στην αρχή του τέλους»

«Είμαστε στην αρχή του τέλους», ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπομονή και προσοχή για λίγο ακόμη.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα- βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Είναι σκληρή η προσπάθεια, και νομίζω ότι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό, υποδειγματικό τρόπο με επιμονή και υπομονή τηρεί τα μέτρα, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Από 20 Ιανουαρίου στους 17.500 οι εμβολιασμοί ημερησίως

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες, αλλά τόνισε ότι «το πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

«Συζητάμε τα πάντα με τους επιδημιολόγους πριν τις αποφάσεις μας»

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων,  καθώς γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητούν τα πάντα πριν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Θα συμβουλευτούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Πολλές φορές αν προκύψει κάτι ένα βράδυ αργά που δεν μπορούν να συνεδριάσουν προχωράμε, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που είναι για ένα, δύο εικοσιτετράωρα μέχρι η επιτροπή να τα αξιολογήσει υγειονομικά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν, να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στον πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει». Παράλληλα, σημείωσε ότι εκείνος έκανε το εμβόλιο και «δεν έχει πάθει το παραμικρό».

Γιατί δεν υπάρχει μία σταθερή απόφαση για τα μέτρα;

Απαντώντας στο γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή απόφαση για τα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως κάθε μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εστίες που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

«Αξία έχει τα μέτρα να είναι δυναμικά και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εμείς κάθε μέρα αξιολογούμε τα πάντα σε όλη τη χώρα και πάμε γειτονιά- γειτονιά, πόλη-πόλη, περιφέρεια- περιφέρεια», επισήμανε.

«Eκ των πραγμάτων συνυπολογίζονται τα πάντα. Γιατί και το ζήτημα που αφορά και την οικονομία είναι ζητήματα που αφορούν κάθε πολίτη ξεχωριστά και την ίδια την κοινωνία, γιατί ο κάθε άνθρωπος παλεύει καθημερινά για τα προς το ζην, έχει τον οικογενειακό του προγραμματισμό και όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, αναγκαστικά συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχει μια κοινωνία, υπάρχουν πίσω από τα νούμερα άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του πρωθυπουργού και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι κάθε μέρα είναι ανήσυχοι.

«Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις αποφάσεις μας»

Όσον αφορά το εάν έχει διαφωνήσει με κάποια μέτρα, που πάρθηκαν, επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπαίνουν σε μια δεξαμενή ανάλυσης. «Ακόμα και κάποιες φορές που μπορεί να είχα κάποιους ενδοιασμούς για κάποια πράγματα το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, πάρθηκαν στον σωστό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχει φοβηθεί κάτι όλο αυτό τον καιρό; «Παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που θέλουμε να ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα μπορεί να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας, σε σχέση με το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας φοβίζουν με την έννοια ότι στην αρχή είχαμε ένα άγχος και μια αγωνία, γιατί δεν τον ξέραμε τον ιό. Τώρα ξέρουμε και το βασικότερο είναι ότι ξέρουμε πώς να προστατευτούμε από τον ιό. Στην Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβόμαστε» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top