Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Πλέει 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από νωρίς το πρωί το τουρκικό ερευνητικός σκάφος Oruc Reis, το οποίο πλέει 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. 

Το σκάφος απέπλευσε χθες και πάλι από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για αρκετές ώρες ήταν κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του. 

Το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε μέχρι περίπου το μέσο της περιοχής της Navtex και τώρα κινείται με χαμηλή ταχύτητα (4 κόμβους) και πορεία βορειανατολική, δηλαδή προς το Καστελόριζο.

Το Oruc Reis έχει ανοίξει τους πομπούς του και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ωστόσο ένα από το βοηθητικά πλοία του σεισμογραφικού έπαθε βλάβη και επιστρέφει στη βάση του.

Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται το εάν έχει απλώσει καλώδια.

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: «Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας»

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Τουρκία να δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα με την έκδοση νέας Navtex για έρευνες σε περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου που εκτείνεται μόλις 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές. 

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο αναμένεται να ακολουθήσει βορειοδυτική πορεία με στόχο να φτάσει πολύ κοντά στο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών, αλλά σε πρώτη φάση σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Έρχονται κυρώσεις: Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Πάντως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το πλοίο να φτάσει στα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης του Καστελόριζου, περιοχή η οποία θεωρείται δεσμευμένη με την έκδοση της NAVTEX.

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex στις νέες έρευνες του Oruc Reis

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, και σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των Επιτελείων για την αξιολόγηση της κατάστασης. 

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένες σε συγκεκριμένες θέσεις και παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. 
Μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη, ενώ το Βερολίνο ακύρωσε το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην τουρκική πρωτεύουσα. 

ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

Ο κ. Μάας επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία και την Αθήνα ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην Αθήνα, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Τέσσερις λόγοι που επέστρεψε το Oruc Reis

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η επιστροφή του Oruc Reis στις θαλάσσιες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται σε τέσσερις λόγους:

1.Η Άγκυρα είχε πει πως μόλις τελειώσει η συντήρηση θα επιστρέψει το Oruc Reis. Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά αυτή την περίοδο. 

2. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της

3.Η Σύνοδος ΕΕ για την Τουρκία ήταν απογοήτευση.

4.Η Άγκυρα δεν βρήκε πλήρη ανταπόκριση στις εκκλήσεις της για ειλικρινή διάλογο. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top