Ο Μητσοτάκης απαντά στον Ερντογάν με έξι λέξεις

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία από τον πρωθυπουργό

Σαφές και λακωνικό μήνυμα στην Τουρκία με έξι λέξεις έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωι της Παρασκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την κατάσταη στην ανατολική Μεσόγειο, με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Μητσοτάκης: Το σχέδιο στήριξης της οικονομίας στο Φόρουμ της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία κάνει ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διαστρέφει με τη ρητορική της την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία και προβαίνει σε κινήσεις «που θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Όπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραδώσει σήμερα στον ΟΗΕ επιστολή του, στην οποία θα παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση, που απαιτεί μια διεθνή απάντηση. Και μόνη μας πυξίδα, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε, μπορεί να είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα μου και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν, λοιπόν, οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».

«Η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου είναι πάρα πολύ σημαντική. Η κινεζική πλευρά παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρούμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να λύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την κατάσταση», απάντησε ο Yang Jiechi.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top