«Τρομάζουν» οι ειδικοί από την έκρηξη των κρουσμάτων – Η έκκληση Κικίλια

«Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα από πολλούς νέους»

Συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο της κυβέρνησης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων για τον κορωνοϊό και δεδομένου ότι έχει αρχίσει η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκίλιας προέταξε την αξία της χρήσης μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς, λέγοντας εμφατικά – σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 - «μάσκα, μάσκα, μάσκα».

Κορωνοϊός: Φόβοι ότι μπορεί να ξεφύγουν τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες

«Το λένε οι επιστήμονες ότι είναι βασική η χρήση μάσκας. Αλλά και η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. Είχαμε διασπορά και ελπίζουμε ότι μετά από 15 ημέρες θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα», είπε ο κ. Κικίλιας.

O κ. Κικίλιας έκανε έκκληση στους νέους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς «υπάρχει μία ηλικιακή ομάδα, άνθρωποι από 20 έως 40, που αρκετοί δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά σχετίζονται με υπερμετάδοση του ιού αυτήν την περίοδο».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως υπάρχει προβληματισμός για το «πόσο ύπουλος είναι αυτός ο ιός», ενώ απαντώντας στο εάν, μετά την αρχική επιτυχημένη διαχείρηση της κατάστασης δόθηκε το λάθος μήνυμα στους πολίτες και γι' αυτό υπήρξε εφησυχασμός, ο κ. Κικίλιας είπε: «Λάθος μήνυμα δεν υπήρξε. Υπήρξε μία χαλάρωση στον κόσμο που έμεινε κλεισμένος στο σπίτι για καιρό. Οι νεαρές ηλικίες θέλησαν να εκτονωθούν. Είναι θεμιτό. Όμως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Μεταδίδουν και οι ασυμπτωματικοί. Η αύξηση των κρουσμάτων μάς οδήγησε στη λήψη μέτρων».

Κορωνοϊός: 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα – Τον Δεκέμβριο η πρώτη

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι ανάλογες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο υπουργείο και πρόσθεσε πως «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το εμβόλιο, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021: «Προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε και τη γρίπη και για αυτό είμαστε έτοιμοι με 4.200.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που θα διατεθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Όσον αφορά το εάν το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό, είπε πως στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, «αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για να γίνει το εμβόλιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top