Κοινό μήνυμα ΕΕ - ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προκλήσεις θα ζητήσει ο Μπορέλ

Στη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τη Δευτέρα  

Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, θα ζητήσει από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συνεδριάσει μαζί με τους 27 Υπουργούς της ΕΕ τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, "να σταλεί ένα κοινό μήνυμα διατλαντικό μήνυμα ΕΕ- ΗΠΑ προς την Τουρκία ως προς την ανάγκη να συνεργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με επιστολή πρόσκλησης που εστάλη στου 27 Υπουργούς Εξωτερικών.

Μπορέλ στο Star: Να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Το ζήτημα των τουρκικών κινήσεων τόσο νοτίως της Κρήτης, όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα τεθεί  τόσο στην κοινή συνεδρίαση των 27 με τον Αμερικάνο Υπουργό, όσο και στο αμιγώς ευρωπαϊκό κομμάτι της συνεδρίασης του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως "απαράδεκτες" και τόνισε ότι "θα τεθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μάικ Πομπέο.

"Θα διατηρήσουμε σταθερά στο τραπέζι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας", διαβεβαίωσε ο  ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ επικρατεί "έντονος προβληματισμός για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρο και νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αλλά και λόγω των  υπερπτήσεων του ελληνικού εδάφους". Πρόκειται για ένα "εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα", τόνισε.

Μπορέλ: Αλληλεγγύη των ΥΠΕΞ σε Ελλάδα – Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις

Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο θα ενημερώσουν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όσο και ομόλογός  του της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης για το θέμα.

Σημειώνεται ότι μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων των 27 Υπουργών Εξωτερικών θα αφιερωθούν σε συζήτηση που έχει προγραμματιστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προσκληθεί και σύνοδο του ΣΕΥ με φυσική παρουσία, αλλά λόγω της πανδημίας, οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με βιντεοδιάσκεψη. Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι εύρω-ατλαντικές σχέσεις, η Κίνα,η ανατολική γειτονία (Ουκρανία - Γεωργία), το μεσανατολικό, το Ιράν και τη συμφωνία JCPOA, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να εξηγήσουν τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τη θέση της ΕΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα και ειδικά για το ενδεχόμενο προσάρτησης εδαφών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top