Συνεχίζεται ο σάλος για τον "δικτάτορα Καποδίστρια" από την Επιτροπή 2021  

Η δικαιολογία της Γιάννας Αγγελοπούλου και του συντάκτη του κειμένου 

Συνεχίζεται ο σάλος για την ανάρτηση που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής  για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στην οποία αναφερόταν ότι ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας ουσιαστικά… κήρυξε δικτατορία! 

Δικτάτορας ο Καποδίστριας; Η ανάρτηση του «Ελλάδα 2021» που σήκωσε θύελλα

 

Ο πρωτοφανής και προσβλητικός χαρακτηρισμός του Ι. Καποδίστρια σαν «δικτάτορα» έγινε  με κάθε επισημότητα από τη θεσμοθετημένη Επιτροπή για το 1821,  με επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ σε άλλη ανάρτηση γίνεται λόγος για… εκσυγχρονιστική δικτατορία!  

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2021 

Στα social media έγινε “χαμός”  από τις  αντιδράσεις,  με τους χρήστες να ζητούν παραιτήσεις εδώ και τώρα. Οι σύγχρονοι ιστορικοί «βγήκαν από τα ρούχα τους». 

«Είναι ιστορικός αναχρονισμός και άστοχο, τον θεωρώ ότι πραγματικά εγκαθιδρύει στην πρώιμη Ελλάδα της εποχής εκείνης την πρώτη Δημοκρατία η οποία ξεφεύγει από τα όρια της φεουδαρχίας ή της Βασιλείας ή της Δυναστείας που έχουμε στην Ευρώπη» δηλώνει στο Star o Δημήτρης Σταθακόπουλος,  διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο θεματικό αντικείμενο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Οθωμανικής περιόδου και απόγονος αγωνιστών του 1821.    

Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ : ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ


Η Γιάννα Αγγελοπούλου επιχείρησε να δώσει τη δική της εξήγηση:  Οι μεγάλοι ηγήτορες της επανάστασης του 1821, αυτής που εν πολλοίς  προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα, έχουν πολλές πτυχές. Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 θα τις αναδείξει ΟΛΕΣ αλλά όχι εν μια νυκτί. Υπομονή και επιμονή στην ενημέρωση για το έργο μας.

Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, συντάκτης του κειμένου για τον Καποδίστρια, διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόσπασμα συνολικότερου άρθρου του , ωστόσο κατέληξε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Στο τέλος κυβερνούσε δικτατορικά».


«Να τον χαρακτηρίζουμε δικτάτορα, είναι βιαστική ερμηνεία και δεν φωτίζει σωστά» δήλωσε από την πλευρά του ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top