Τσιάρας: Μετά τις 15 Ιουνίου η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων

Πώς θα επαναλειτουργήσει η δικαιοσύνη

Στο σχέδιο για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, που παραβρέθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιάρας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στόχος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων να ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου.

Τσιάρας: Παραγραφή των υποθέσεων με ποινές μέχρι ένα έτος φυλάκισης! 

Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στα διοικητικά δικαστήρια, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά χωρίς διαδίκους και την 1η Ιουνίου θα υπάρξει πλήρης λειτουργία με διοικητικής δικαιοσύνης και της εκδίκασης για όλα τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανισθούν στο ακροατήριο. Περαιτέρω, προς διευκόλυνση των δικηγόρων και των διαδίκων προβλέφθηκε, με ΠΝΠ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ως άνω δήλωσης, καθώς και η παράταση των προθεσμιών για την νομιμοποίησή τους, την υποβολή υπομνημάτων κ.λπ», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τσιάρας για επαναλειτουργία δικαστηρίων: Πρωτόγνωρη η υπευθυνότητα

«Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ενόψει των ανωτέρω, το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης στο σύνολό της, την 1η Ιουνίου», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

Επίσης, επεσήμανε ότι «Ως προς την Πολιτική Δικαιοσύνη, έχουμε ήδη προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις Γραμματείες τους.

Για τον ίδιο σκοπό έχουμε δρομολογήσει την ηλεκτρονική χορήγηση των αποφάσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων Ασφαλιστικών Μέτρων.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της Τακτικής Διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως και, επομένως, οι διάδικοι δε χρειάζεται να εμφανισθούν στο ακροατήριο.

Για τις Ειδικές Διαδικασίες, σχεδιάζουμε παράλληλα από 1ης Ιουνίου την προσωρινή επέκταση της έγγραφης διαδικασίας.

Αναφορικά με την Ποινική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα έχουμε περιοριστεί στην εκδίκαση συγκεκριμένων αυτόφωρων πλημμελημάτων, καθώς και στην εκδίκαση κακουργημάτων που αφορούν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους, για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, καθώς και εκείνων, στα οποία ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι την 31.01.2021».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top