Γεραπετρίτης: «Αφαίρεση βαθμών σε κάθε ματς λόγω πολυϊδιοκτησίας»

Υπέδειξε υποβιβασμό ομάδων

Γεραπετρίτης

Αφαίρεση βαθμών από κάθε ματς ομάδων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΠΟ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τόνισε πως εφόσον η τιμωρία θα επβάλλεται σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία που σημαίνει ότι θα υποβιβάζεται. 

Mητσοτάκης: Μνημόνιο με FIFA και UEFA για το ποδόσφαιρο

Όταν σταματήσει να υφίσταται η πολϊδιοκτησία, θα σταματήσει και η αφαίρεση βαθμών από τις εμπλεκόμενες ομάδες. 

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος βρέθηκε στη Νιόν και τη Γενεύη και συναντήθηκε με ανθρώπους της UEFA και της FIFA για τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η πολυϊδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που πρέπει να απαγορεύεται. 

Τσίπρας σε ΝΔ για ποδόσφαιρο: «Δεν μπορείτε να χωρίσετε δύο γαϊδάρων άχυρα»

«Θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες που θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

H αντίδραση του ΠΑΟΚ για τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή

Όσον αφορά τη θέση της UEFA για την πολυϊδιοκτησία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυϊδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες. Έγινε μία παρέμβαση που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συγκυρία. Είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής», τόνισε. 

Ερωτηθείς γιατί δεν άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί το θέμα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβημεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυϊδιοκτησία. Μετατρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχω ακούσει την κριτική ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνεις σε μία υφιστάμενη υπόθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σταθμιζόμενο το όφελος είναι πιο σημαντικό. Κι εδώ με ό,τι συνέβη το οποίο ήταν απολύτως παθολογικό, αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία». 

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο ποδοσφαιρικό μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με FIFA και UEFA.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top