Τσίπρας: Η άγνωστη ιστορία με τον αδερφό που δε γνώρισε ποτέ

«Είχε μια ασθένεια και πέθανε σε ηλικία έξι μηνών»

Μια άγνωστη ιστορία για το αδερφάκι που δε γνώρισε ποτέ εξομολογήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του, 12,5 χρόνια με την αδερφή του και 9 με τον αδερφό του, και πως η οικογένεια θα είχε και έκτο μέλος, αλλά το παιδάκι που είχε γεννηθεί πριν από αυτόν, πέθανε λίγο καιρό μετά τη γέννησή του. 

«Δύο χρόνια πριν γεννηθώ εγώ, είχε γεννηθεί ένα άλλο παιδάκι. Είχε μια ασθένεια και δεν κατάφερε να επιβιώσει, πέθανε σε ηλικία έξι μηνών. Φαντάζομαι ήταν μεγάλη η θλίψη και η στενοχώρια στην οικογένεια. Οπότε εγώ ήρθα σαν αντίδοτο σε όλη αυτή τη θλίψη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Πώς γνώρισε την Μπέτυ Μπαζιάνα - Το πρώτο ραντεβού

Ο Αλέξης Τσίπρας ασχολιόταν με την πολιτική από παιδί

Μιλώντας για το «μικρόβιο» της πολιτικής, αποκάλυψε ότι μπήκε στο αίμα του από πολύ νωρίς, «με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι».

«Ήμουν ένα παιδί που ασχολούταν με πράγματα που δεν έκαναν παιδιά της ηλικίας μου. Μου άρεσε να συναναστρέφομαι με τις παρέες των αδερφιών μου. Μου άρεσε να «ξεκοκαλίζω» την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας μου» 

Όπως είπε, πολιτικά οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν - ως πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων - πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού Λυκείου. «Με “τσίμπησαν” εκεί κάτι “Κνίτες” επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς", τόνισε.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη γραβάτα

«Θέλησα να υπάρχει ένας συμβολισμός και τελικά εγκλωβίστηκα στην άλλη πλευρά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την απόφασή του να μη φορά ποτέ γραβάτα.

«Όταν έγινα πρωθυπουργός, είχα πει πως θα συνεχίσω να μένω στο νοίκι, πως θα κάνω ότι έκανα πριν, πως δε θα συμβιβαστώ και πως δε θα βάλω γραβάτα, επειδή ήθελα να δείξω πως δε θα αλλάξω. Τελικά, εγκλωβίστηκα σε αυτό. Ήθελα να χτυπήσω ένα στερεότυπο και τελικά εγκλωβίστηκα σε ένα άλλο. Δε μου αρέσει να λέω ποτέ. Πιθανότητα κάποια στιγμή θα ξαναβάλω γραβάτα, αλλά δε θα το κάνω με επικοινωνιακούς όρους», τόνισε.

Οι καταλήψεις και η σχέση του με την Εκκλησία

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις σχολικές καταλήψεις, είπε ότι η κατάληψη είναι ένα μέσο πάλης και αγώνα, ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ο σκοπός και η διαδικασία.

«Καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες, που πείθουν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις για το Μακεδονικό», υποστήριξε.

Στο ερώτημα πώς κατάφερε να είναι φίλος με τον Αρχιεπίσκοπο, παρότι ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και δεν έχει κάνει ούτε θρησκευτικό ούτε πολιτικό γάμο, είπε μεταξύ άλλων ότι πιστεύει στη δύναμη που έχει η πίστη των ανθρώπων. 

Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται τη θρησκεία, τους θρησκευόμενους, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

«Θα κριθεί από την ιστορία η Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως η απόφαση αυτή συγκέντρωσε πάρα πολλά βέλη, αλλά «θα κριθεί στην ολότητά της στο πέρασμα των χρόνων, από την ίδια την ιστορία».

«Όσο περνά ο καιρός και αποφορτίζεται η ένταση εκείνων των ημερών, τόσο φαίνεται ότι είχα δίκιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εξαπατήθηκε η μεσαία τάξη» - Γιατί ζήτησε να παγώσει η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

«Τώρα είμαστε στη φάση όπου αρχίζει και συνειδητοποιεί και η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί, αλλά όπως ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, εξηγώντας γιατί ζήτησε από την κυβέρνηση να «παγώσει» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους να μη μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης, όταν παίρνουν πράγματα που ζητούν από τη χώρα».

Όπως εξήγησε, ζητά να παγώσειη υπογραφή της συμφωνίας «έως ότου ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας θέσει με σαφήνεια τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του σε περίπτωση που η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπεράσει τα όρια».

Το δημοψήφισμα και τα γενέθλια του γιου του

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την περίοδο του δημοψηφίσματος και τον «αναγκαστικό συμβιβασμό», που - όπως είπε – «μας προσγείωσε σε μια πραγματικότητα δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη, γιατί βγήκαμε από την κρίση, τελειώσαμε τα μνημόνια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλο σφάλμα των Ευρωπαίων ότι μας έδιναν μια προοπτική πολιτικής αυτοχειρίας: μια συμφωνία με πολύ βαριά μέτρα χωρίς χρήματα».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο για το πώς κατέληξε στην απόφαση για δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την πήρε το βράδυ προς το ξημέρωμα της 26η Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του γιου του, Ορφέα.

Εκείνο το βράδυ, μετά από μια πολύωρη διαπραγμάτευση, συνειδητοποίησε ότι είχαν επικρατήσει «οι ακραίοι» της άλλης πλευράς και το μόνο που έδιναν ήταν «μια εξευτελιστική προοπτική». 

«Δεν κοιμήθηκα το βράδυ, την πήρα την απόφαση το πρωί», είπε, προσθέτοντας ότι έγινε κυβερνητική σύσκεψη στις Βρυξέλλες και επέστρεψαν το βράδυ στην Αθήνα για να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, δεν υπήρχαν κινητά μέσα στην αίθουσα και η σύντροφός του, Μπέτυ, είχε έρθει στο Μαξίμου και χτύπησε την πόρτα στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Απευθυνόμενη στον ίδιο, σχημάτισε τον αριθμό «3» με τα δάκτυλα της, εννοώντας ότι ήταν τα τρίτα γενέθλια του παιδιού τους.

«Νόμιζα ότι με θέλει για τρία λεπτά. Το κατάλαβα μετά, όταν είδα πως είχε αφήσει πάνω στο γραφείο μου τρία κεράκια. Μετά συνειδητοποίησα ότι, όταν βρίσκεται κανείς στην πιο δύσκολη στιγμή της ευθύνης, πρέπει να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top