Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ σε προκλητική επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

Την καλεί να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Νίκος Δένδιας

Σκληρή απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι δεν έχει σύνορα με την Κύπρο, αλλά με την… Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παραβλέπει γενικότερα την υφαλοκρηπίδα των νησιών.  Με αφορμή μάλιστα τις συντεταγμένες που κατέθεσε η Κύπρος στις 25 Απριλίου 2019  στον ΟΗΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης»  - όπως  αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Σκληρή απάντηση σε Τουρκία: Δε δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν

Στην επιστολή που δημοσιοποίησε το sigmalive.com της Κύπρου, η Τουρκία, επαναλαμβάνει επίσης τις θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Απειλές από Ακάρ: «Θα κάνουμε στους Κύπριους ό,τι και πριν 45 χρόνια!»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς  και καλεί την Τουρκία «να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».  

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών: 

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών  οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top