Τσίπρας: Διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ΝΔ

Τι είπε για προσφυγικό, διαπραγμάτευση του ‘15 και Τουρκία

Αλέξης Τσίπρας

Για διάψευση των προεκλογικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία σε μία σειρά από ζητήματα κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Figaro με αφορμή το ταξίδι του στο Παρίσι ως προσκεκλημμένος του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Sciences Po κ. Letta, για να πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία για τα εγκαίνια της νέας έδρας σπουδών «Δημοσίου Χρέους». 
 
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας, αναφέρει ότι «βγάλαμε την Ελλάδα από τον οκταετή φαύλο κύκλο των Μνημονίων και δώσαμε τέλος στην κρίση», όμως υπήρχε συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού από την πολυετή λιτότητα, κόπωση που «συχνά κάνει τα αυτιά πολλών ευήκοα στην ψηφοθηρική δημαγωγία και το δεξιό λαϊκισμό».

Τσίπρας σε ΝΔ: Θέλετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κηπουρό» του κόμματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για την προεκλογική στάση της σε προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών και τη μεσαία τάξη, λέγοντας ότι «τη χρησιμοποίησε προεκλογικά ως σημαία ευκαιρίας».
 
Σε ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ οφείλει τα περιθώρια που έχει στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη «βιώσιμη ανάπτυξη και άνοδο του ΑΕΠ στο 2%", τη ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη "δημοσιονομική υπεραπόδοση, άνοδο των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 26,5% το 2014 στο 16,9% τον Ιούλιο του 2019». 

Ως εκ τούτου, ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «το πολιτικό ζήτημα είναι υπέρ ποίων κοινωνικών στρωμάτων αξιοποιείται το δημοσιονομικό περιθώριο». Τόνισε ακόμα πως «χωρίς να εγκαταλείπουμε τα χαμηλά στρώματα, είχαμε επεξεργαστεί και ανακοινώσει για το 2020 συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μείωναν σημαντικά το φορολογικό βάρος της μεσαίας τάξης: των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Ερωτηθείς για το αποτύπωμα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης «αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές για προσέλκυση επενδύσεων», αλλά και στην ανεργία που έπεσε δέκα μονάδες συνολικά και 20 μονάδες για τους νέους. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας και στην αναβάθμιση του διπλωματικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή: «Σε μια περίοδο, μετά το 2014, που η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είχε παγώσει, οι κρίσεις αυξάνονταν ραγδαία (Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο) και ενισχυόταν ο εθνικισμός και η επιρροή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή, δημιουργήσαμε μια νέα ευρωπαική δυναμική το 2018, επιλύοντας το ονοματολογικό, που ταλάνιζε τα Βαλκάνια και τη σχέση μας με τη γείτονά μας, για 27 χρόνια».

Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,  τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη διαχειρίστηκε «στη βάση του διεθνούς δικαίου απέναντι στις δυνάμεις τις ευρωπαϊκής και ελληνικής ακροδεξιάς», αναφέρθηκε στη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, είπε ότι «φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «με την αύξηση δε της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, συμβάλαμε καθοριστικά στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της». 
 
Όσον αφορά στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν ενωθούν γύρω από ένα νέο όραμα για την Ευρώπη άμεσα, οι συνέπειες για τους Ευρωπαίους πολίτες και το ευρωπαϊκό εγχείρημα, «θα είναι οδυνηρές για τις επόμενες δεκαετίες», ενώ υπογράμμισε ότι πλέον είναι σαφές πως «οι πολιτικές λιτότητας και ανισοτήτων που οδήγησαν την Ευρώπη στην κρίση και δυσκόλεψαν την έξοδό της από αυτήν, είναι ακόμα πιο ενισχυμένες». 
  
Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ «επιμένει στην στήριξη πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, στη διατήρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου που δεν επιτρέπει στην ΕΕ να διαχειριστεί δίκαια και αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό». 
 
Ερωτηθείς και για τη διαπραγμάτευση του ‘15, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πράξαμε το καλύτερο που ήταν εφικτό για τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό, απέναντι σε μια τεχνοκρατική, πολλές φορές κυνική και ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

Σχολίασε ότι «η μη διαπραγμάτευση των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχε κόστος μόνον για τους δανειστές. Για τη χώρα και το λαό είχε, δυστυχώς, βαρύτατο κόστος – δύο Μνημόνια, που ισοπέδωσαν και οδήγησαν στην φτωχοποίηση την κοινωνική πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Επιπλέον, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση «πέτυχε να αναγνωρίσουν, για πρώτη φορά, οι δανειστές, ότι η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι και δική τους ευθύνη. Ότι οφείλουν να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα προτιμούσαν να αποφύγουν – και απέφευγαν μέχρι τότε»
 
Τέλος, ερωτηθείς αν έχει δει την ταινία του Κ. Γαβρά, απάντησε ότι την παρακολούθησε, «δώσαμε έναν άνισο αγώνα και είναι σαφές ότι η ταινία αντανακλά αυτήν την προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία μόνο κατά το ένα τρίτο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ότι «όλη αυτή η προσπάθεια του πρώτου εξαμήνου στην διακυβέρνηση, αντανακλούσε του συλλογικούς πόθους και αγώνες ενός ολόκληρου λαού», για να σημειώσει πως «στην ανάλυση της αριστεράς την ιστορία τη γράφουν οι λαοί και όχι δήθεν αδικημένοι σουπερ ήρωες». 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top