Πάιατ: Είναι σημαντικό να μείνει η Τουρκία στη Δύση

Οι ανησυχίες από την προσέγγιση Τραμπ - Ερντογάν και ο ρόλος της Ελλάδας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν στη σχέση τους με την Ελλάδα. Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ τα συμφέροντα και των δύο χωρών στην περιοχή είναι κοινά και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο σημαντικός από ποτέ.

«Από την αμερικανική οπτική ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας είναι πιο σημαντικός από ποτέ» διαμήνυσε ο πρέσβης των ΗΠΑ μιλώντας στο Thessaloniki Summit. 

Οι ελληνικές ανησυχίες όμως δεν καθησυχάζονται, τώρα μάλιστα που Τραμπ και Ερντογάν τα βρήκαν σαν δυο καλοί φίλοι στην Ουάσιγκτον. 

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ  όμως μιλώντας στη Λευκή Γεωργάκη εκφράζει άλλη άποψη: «Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία προσδεμένη στη Δύση». 

«Ενδεχόμενη αμερικανοτουρκική προσέγγιση με τα σημερινά δεδομένα πιθανόν να καταστήσει την Άγκυρα πιο επιθετική σε βάρος της Ελλάδος που πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη επαύξησης της ισχύος ως μοναδική λύση» δηλώνει στο Star o Iπποκράτης Δασκαλάκης, αντιστράτηγος ε.α. και Διευθυντής Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ. 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΠΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΡΩ

Οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι στην περιοχή του Καστελόριζου, στέλνοντας το μεσημέρι ένα F-16 να πετάξει ψηλά πάνω από το νησί. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας έλεγε στους δημοσιογράφους ότι "η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πλήγμα στην εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ". Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι σύντομα η χώρα μας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή εξ ολοκλήρου ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως βλέπουν πλέον στην Ελλάδα τον σημαντικό σύμμαχο στην νευραλγική γεωστρατηγικά περιοχή μας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αμερικανική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια, στη διατήρηση της Τουρκίας στους δυτικούς θεσμούς και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της λύσης» τόνισε ο κ. Πάιατ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν πολύ εύγλωττος από το Βελιγράδι  για το πώς τα συμφέροντα συμπίπτουν σήμερα. «Πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικά η Σερβία ανήκουν στην Ε.Ε. Θα κάνουμε ό, τι είναι στις δυνατότητες μας ώστε η Β. Μακεδονία και η Αλβανία να πάρουν ημερομηνία» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας. 

Δένδιας από το Βελιγράδι: Tριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Σερβίας


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top