Προς αποκατάσταση οι ταμπέλες στα αγάλματα στα Σκόπια

Μετά το ρεπορτάζ του Star και την παρέμβαση του ΥΠΕΞ

Οι αποκαλύψεις του Star για τις κατεστραμμένες επιγραφές στα μακεδονικά αγάλματα στα Σκόπια  και για  τις πινακίδες στα σύνορα προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ο Ζόραν  Ζάεφ απάντησε ότι θα τις αντικαταστήσει άμεσα και   δήλωσε ανήσυχος για την ενίσχυση του εθνικισμού.

Ακόμα και σήμερα οι τουρίστες  στα Σκόπια  βλέπουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς την  επιγραφή ότι  ανήκει στην ελληνική ιστορία.

Την ξήλωσαν από τις 16 Αυγούστου που τοποθετήθηκε. Τα ίδια και στο άγαλμα του Φιλίππου. Η αποκάλυψη του Σταρ  προκάλεσε την  αντίδραση του Υπουργου Εξωτερικών, ο οποίος έδωσε  εντολή για διπλή παρέμβαση σε Ζάεφ και  Δημητρόφ.

Ο πρέσβης  Γιαννακάκης έκανε παράσταση στον  Υπουργό Εξωτερικών Δημητρόφ, ενώ ο   Ζάεφ δεσμεύτηκε να τις αντικαταστήσει με μεταλλικές για να μην καταστρέφονται από τους εθνικιστές.

Ο πρέσβης μας θα στείλει  λίστα και με όλες τις  προκλητικές πινακίδες στους οδικούς άξονες της γειτονικής χώρας  που γράφουν σκέτο «Μακεδονία»  για να αλλάξουν.

Αφορμή και εδώ η αποκάλυψη του Star ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες στα σύνορα της Δοϊράνης βρίσκουν μπροστά τους  πινακίδα που γράφει σκέτο «Μακεδονία».

Ο Ζάεφ από την πλευρά του ρίχνει την ευθύνη στους εθνικιστές. «Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Έλληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου» τόνισε. 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα μετα τις αποκαλύψεις του Star. Tο θέμα τώρα είναι αν η γειτονική χώρα  θα σταματήσει πραγματικά τις παραβιάσεις της συμφωνίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top