Δένδιας- Κατς: Ελλάς - Ισραήλ…. συμμαχία σε ενέργεια-άμυνα-ασφάλεια

Δήλωση - βόμβα από τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ για συνεργασία Τουρκίας - ισλαμιστών

Την κοινή βούληση Ελλάδας και Ισραήλ για αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Ίσραελ Κατς στις δηλώσεις  τους μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Προηγουμένως, ο κ. Κατς είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ στενές και σημαντικές και για τις δύο χώρες μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της διαρκώς αναβαθμιζόμενης και εμβαθυνόμενης συνεργασίας μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, μετά το τέλος των επαφών που είχε τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους σε ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από την πλευρά του ότι η επίσκεψή του αντικατοπτρίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε πως συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον στρατηγικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία,  που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας ο οποίος επισήμανε: «Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάση για την ειρηνική συνύπαρξη κρατών και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής».

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ  

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. «Επιδοκιμάσαμε την εξέλιξη και περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας που είναι πια πολύ καλά εδραιωμένη και αναβαθμίζεται συνεχώς, με τη συχνή διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με γνώμονα πάντοτε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχής μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως μόλις χθες, πραγματοποίησε «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» στο Ισραήλ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ 4 ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.

Καταλυτικής σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας τις οι σχέσεις των δύο χωρών με τον πιο στενό τους σύμμαχο, τις ΗΠΑ:  «Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Μάικ Πομπέο συντείνει συνεπώς και στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων».

Για το ζήτημα της Συρίας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως απολύτως κρίσιμη παραμένει η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν, τον οποίο είχε συναντήσει ο υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες εβδομάδες.

ΔΗΛΩΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΥΠΕΞ 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ σε υποστήριξης από την Άγκυρα της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όπως ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του «συνομίλησαν για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και την Τουρκία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» και συμπλήρωσε:  «Το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς, και η Τουρκία με την επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και τις παραβιάσεις διά θαλάσσης και αέρος και την υποστήριξη ακραίων οργανώσεων που συνδέονται με τις αραβικές χώρες».

EAST MED ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ ο κ. Δένδιας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια από την Κρήτη και παράλληλα ανέφερε πως επαναβεβαίωσαν το κοινό ενδιαφέρον για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. 

Σχετικά με τη σημασία του αγωγού ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top