Μειώσεις φόρων και ανάπτυξη: Οι πέντε στόχοι του προϋπολογισμού του 2020

Σταϊκούρας: Υλοποιήσαμε 12 προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα σε τρεις μήνες

Κουτάκι προϋπολογισμού

Στους πέντε στόχους του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020.

«Ο προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος ο οποίος κατατίθεται με κυβέρνηση ΝΔ, αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων και ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι επιτυγχάνει «ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υλοποίησε δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.

«Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει “παρακαταθήκη” η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα πλέον, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, «με αποτέλεσμα 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Επίθεση σε Τσίπρα: Δεν υπήρξε ποτέ ο λογαριασμός για τη μείωση των πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και τον ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ, που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε για να επιτευχθεί η μείωση πλεονασμάτων, λέγοντας ότι δεν υπήρχε.

«Τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας είπε στην Βουλή ότι έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με ειδικό λογαριασμό. Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε λογαριασμό και ο λογαριασμός δεν υπάρχει. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε ότι υπήρξε συζήτηση επ' αυτού. Με την αλλαγή της κυβέρνησης η συζήτηση άνοιξε», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι πέντε στόχοι του προϋπολογισμού του 2020

«Πρώτος στόχος είναι η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Δεύτερος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

«Η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές και η πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και δημιούργησαν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε: «Ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν αλλάζει και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως είχε ισχυριστεί ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού.

«Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια, ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Τρίτος στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως «στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

«Τέταρτος στόχος, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν “ λιμνάζουν”, της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης».

Πέμπτος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι «η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και έκτος στόχος η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top