Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η ΕΕ υιοθέτησε την ελληνική θέση για το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ασχολήθηκε με μία σειρά από θέματα, μερικά εκ των οποίων είχαν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Μητσοτάκης: Η Ε.Ε δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν ένα από αυτά και μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Αθήνα προφανώς είναι ικανοποιημένη από τη σχετική αναφορά στο σημείο 8 του κειμένου, κάτι που ανέφερε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και οι χώρες εκείνες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου σε έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων, να αναθεωρήσουν. «Αυτή η πολιτική δεν στέκει, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ευθέως, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε το θέμα ως προτεραιότητα της χώρας του, ενώ άφησε αιχμές αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν. Πλέον, είναι θέμα που πάει για το 2020, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θεωρεί μεν τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, πλην όμως από τη στιγμή που έχει κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως και ανέφερε σχετικά το θέμα των εμπορικών σημάτων.

Νέο βέτο της Γαλλίας για την ένταξη Β.Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Απόλυτα σαφής ήταν και στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2017.

Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ανέφερε με έμφαση ότι η ελληνική θέση απηχεί την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής.

Όσο για το Brexit που ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η συμφωνία που επετεύχθη να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ημέρα κρίσης για το Brexit: Αποφασίζεται το μέλλον της Βρετανίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top