ΕΕ: Χαστούκι στην Τουρκία για Συρία και Κύπρο με καταδίκη και κυρώσεις!

Δένδιας: Η Ευρώπη μίλησε καθαρά για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε συγκεκριμένα σήμερα την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία ενώ προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στις κοινές δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. 

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ενέργεια που ισοδυναμεί με εμπάργκο, αν και τυπικά δεν επέβαλαν στη χώρα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων ( λόγω της εμπλοκής του ΝΑΤΌ ή και των εθνικών κοινοβουλίων σύμφωνα με πληροφορίες).   

Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματησει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου. 

ΔΕΝΔΙΑΣ: Η  ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΘΑΡΑ, ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ    

Εκφράζοντας την ικανοποίηση της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε πριν από λίγο από το Λουξεμβούργο:  

«H Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε και μίλησε καθαρά και σταθερά. Με μια φωνή η οποία  αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και στο Διεθνές Δίκαιο, καταδίκασε την Τουρκία  για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και σε αναφορά, με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το προσφυγικό.   Αλλά μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα  κατά φυσικών και νομικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό. Πιστεύουμε ότι πάντα οδηγός όλων μας πρέπει να είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη».     

ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ: ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Την ικανοποίησή του  για τις αποφάσεις περί στοχευμένων μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο επίπεδο των ηγετών στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στο Λουξεμβούργο Θάνος Αθανασίου. 

"To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Με γραπτή δήλωσε που εξέδωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  αναφέρει ότι "οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης".

Σημειώνει δε ότι "η ΕΕ, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες".

"Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που ενισχύει την προσπάθεια μας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας", δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ανακοίνωσε ότι "ως σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top