Επιστολή Σταϊκούρα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Τι έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter για την κίνηση της κυβέρνησης

Χρήστος Σταϊκούρας

Επιστολές - αιτήματα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σε αυτές αναφέρει ότι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Ταμείο υπήρξε διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και του ιδίου και επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Για την επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας είχε ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της Παρασκευής, ενώ οι  κινήσεις του έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Πήγε καλά το Eurogroup: «Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων

H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ TWITTER ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ   

"Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο" έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.   

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top