Χατζηδάκης για Μάτι: Αφέθηκαν αναξιοποίητα 31 εκατομμύρια ευρώ

Για πενταετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μίλησε ο υπουργός

«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιδιώκουμε τρία πράγματα:  την υλοποίηση άμεσων δράσεων για πρόληψη κινδύνων (αμίαντος, απορρίμματα κ.ά.), τον ειδικό σχεδιασμό με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) και την ανάπλαση της περιοχής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για την ΠΝΠ της κυβέρνησης για το Μάτι και τη δημιουργία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της αποκατάστασης της περιοχής από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ότι από τα 38 εκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, αξιοποιήθηκαν μόνο 7 εκατομμύρια ευρώ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Νέο χωρικό σχέδιο για το Μάτι - Τι θα προβλέπει

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως από τις 415 κατεδαφίσεις, που έπρεπε να γίνουν στο Μάτι, προχώρησαν μόνο 61, προσθέτοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν λόγω αυτής της κατάστασης.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι από τις 2.330 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44 και από τις 880 περιπτώσεις κατασκευών δόθηκαν άδειες μόνο για 342.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για πενταετή απαλλαγή των πληγέντων στο Μάτι από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σημείωσε ότι παρατείνονται κατά ένα έτος οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποφυγή κατασχέσεων.

«Η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα. Ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Απέναντι στην συνείδησή μας ήταν υποχρέωση να κινηθούμε με ταχύτητα και είναι δική σας υποχρέωση να μας ελέγχεται για το αν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Ό,τι κάναμε, το κάναμε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση στον καθαρισμό του οικοπέδου, που είχε συσσωρευτεί καύσιμη ύλη, σημειώνοντας πως είχε καθαριστεί και στο παρελθόν άλλες τρεις φορές.

Παράλληλα, για το θέμα του ειδικού λογαριασμού, είπε πως όλες οι δαπάνες είναι στο διαδίκτυο, λέγοντας με αιχμές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να συμβεί ό,τι έγινε με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, όπου «κανείς δεν ξέρει που πήγαν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top