Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Ερντογάν για τον χάρτη: Διεθνής ταραξίας η Τουρκία

«Τα σύνορα δεν καθορίζονται με όποιον χάρτη ζωγραφίζει ο καθένας»

Αυστηρό απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», που εμφάνιζε το μισό Αιγαίο  (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα) να ανήκει στην.. Τουρκία!    

Μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Δένδιας σχολίασε συγκεκριμένα:  
"Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου" και ότι "εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν την διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες".

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Ποζάρει σε χάρτη με το μισό Αιγαίο στην Τουρκία

"Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση για τη σταθερότητα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όπως ισχύει και όχι όπως θα μπορούσε να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να επρόκειτο για πίνακα νεοσουρεαλισμού" ανέφερε για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι  «αυτά είναι απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων και θα ήθελα να πω ότι οι παραβατικές ενέργειες απλώς εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». 

Κάλεσε επίσης την τουρκική ηγεσία: «Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Είμαστε γείτονες. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθάει αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία. Και πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε ένα τέτοιο κατήφορο». 

΄Οσον αφορά το μεταναστευτικό επισήμανε ότι «αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016», ενώ σχετικά με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η παρουσία του "έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση". 

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο ζήτημα αναφέροντας ότι  "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου",  παρότι η κυβέρνησή του το 2015 παρέλαβε "εξαιρετική κατάσταση" την οποία έφτασε "σε μία φοβερή αθλιότητα". "Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου", είπε και χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις κατηγορίες προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "είναι καλύτερα να συμπαραταχθεί, να ομολογήσει τα όσα πολλά σφάλματα έκανε και έργω και λόγω να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top