Το ξεκαθάρισε ο Χατζηδάκης: «Δε θα μπουν 120 δόσεις στη ΔΕΗ»

«Φοβάμαι ακόμα και για μπλακ-άουτ» - Αλλάζουν οι μετρητές

Την ανησυχία του για το μέλλον της ΔΕΗ εξέφρασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκρυψε τον φόβο του ακόμα και για μπλακ-άουτ, τονίζοντας πως «δεν κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια».

Δε θα μπουν 120 δόσεις στη ΔΕΗ

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά, o Κωστής Χατζηδάκης ήταν κάθετος, ξεκαθαρίζοντας πως δε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 120 δόσεων, καθώς «σε αυτήν την περίπτωση τα χρέη θα πληρώνονταν σε 10 χρόνια και τότε δεν θα υπήρχε η ΔΕΗ. Προφανώς χρωστάνε και πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά η κατεύθυνση η δική μας είναι σε σχέση με τους φτωχούς να μην υπάρχει πίεση».

Αλλάζουν οι μετρητές – «Αμείλικτη» η κυβέρνηση με τους κακοπληρωτές 

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «υπάρχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει πίεση όμως σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση. Σας είπα 800 εκατ. οφείλονται από 60.000 ανθρώπους. Και χθες αποκαλύφθηκε από τη ΔΕΗ η ιστορία με αυτόν στην Κηφισιά, με τη βίλα, με τα 1.000 περίπου τ.μ., που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει ειδική εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν».

Αναφερόμενος στις ρευματοκλοπές εξήγησε πως «δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των λεγόμενων έξυπνων μετρητών. Διότι αν είχε προχωρήσει θα μπορούσε το πράγμα να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί, αλλά πρωτίστως χρειάζεται να στηριχθεί η επιχείρηση».

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφήρμοσε μία πολιτική στη ΔΕΗ που ξεπερνάει κάθε φαντασία καθώς «στη θέση του σχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" κάνανε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση, χωρίς λεφτά για τη ΔΕΗ».Αποφάσισαν να πάει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα. Λοιπόν, αυτό θα το γράψει η ιστορία, είναι για τα ρεκόρ γκίνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα οι ενέσεις ρευστότητας να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διότι τότε θα βγει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) «και πρέπει να έχουμε περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας, διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα για τη ΔΕΗ».

T;έλος τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που θα έρθει πάλι η τρόικα εδώ πέρα- γιατί θεωρητικώς έχουμε απαλλαγεί από τα μνημόνια, αλλά πρακτικώς θα τους έχουμε κάθε τρεις και λίγο, λόγω των κατορθωμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε κλείσει μαζί τους μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top