Στην κηδεία του Χριστόφια ο Τσίπρας μαζί με τον Αποστολάκη

Κουτσούμπας: Αποχαιρετούμε έναν επιφανή παράγοντα

Αλέξης Τσίπρας κηδεία Χριστόφια

Στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στον  Στρόβολο της Λευκωσίας, που κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Προέδρου, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην εκκλησία μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο. 

Με τον Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Τσίπρας στη Λευκωσία

«Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

O Αλέξης Τσίπρας στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Δημήτρη Χριστόφια 

Στεφάνι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στεφάνι στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ μέρους του κόμματος στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας για τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι είχε και το θάρρος αλλά και την επιμονή να υποστηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και πρόσθεσε πως τον τιμούν για ό,τι πρόσφερε.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Κουμουτσάκου

 Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει πού εξωθεί η ίδια τη θέση της και πόσο κακό κάνει πρωτίστως στα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, πόσο πολύ υποσκάπτει την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, και πόσο πολύ γίνεται ένα κράτος που αντί να παράγει σταθερότητα παράγει αστάθεια και αβεβαιότητα και ένταση στην περιοχή..

«Αυτός είναι ένας δρόμος που δεν την συμφέρει την Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση εάν συνεχίσει αυτή την πορεία θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντί της», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Δήλωση Δημήτρη Κουτσούμπα

 Επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ παρέστη στην κηδεία και κατέθεσε στεφάνι ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν επιφανή παράγοντα, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού αλλά έναν επιφανή παράγοντα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του διεθνούς εργατικού-λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στα κόμματά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια υπήρχαν στενές αδελφικές σχέσεις, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της Κύπρου».

Με συγκινητικά λόγια μίλησε για τον Δημήτρη Χριστόφια ο γιος του Χρήστος, ο οποίος είπε ότι ο πατέρας του «έφυγε, όπως ήρθε, με χέρια καθαρά, έντιμος και αξιοπρεπής», θύμισε τη φράση του «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, είναι αδέλφια μας» και δεσμεύτηκε για συνέχιση των αγώνων του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top