Τρεις Υπουργοί εναντίον παλαιών: Έκαναν δώρο 241 εκ. ευρώ σε φαρμακευτικές

Τι είναι το rebate που έπρεπε να είχε πάρει το κράτος από τις φαρμακευτικές

Για «δώρο» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από παλαιότερες κυβερνήσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως την περίοδο 2006 έως 2010 το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, για διαφορετικούς λόγους την κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατά περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

Το rebate είναι η επιστροφή που λαμβάνει το κράτος -ή άλλος μαζικός αγοραστής φαρμάκων- από τις φαρμακευτικές εταιρίες για την υπεραπόδοση από την αγορά φαρμάκων. Όταν ο τζίρος της εταιρίας από έναν πελάτη -στην ελληνική περίπτωση το κράτος- ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσό, τότε επιστρέφεται ένα ποσοστό αυτού στον αρχικό αγοραστή. Το ποσοστό αυτό συμφωνείται κάθε χρόνο με τις φαρμακευτικές και ορίζεται με υπουργική απόφαση.

Όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου, θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν με νομοθετική παρέμβαση όλα τα ποσά για τα έτη 2006, 2007 και 2008, ενώ, όσον αφορά τα ποσά για τα έτη 2009 και 2010 «καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο με βεβαιώσεις ποσών στις εφορίες». Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση αφορά περίπου 270 φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης

Η υπουργός Εργασίας ήταν ιδιαίτερη κομψή, επιλέγοντας hot office look που έκλεψε τα βλέμματα

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά τα χρήματα των φορολογουμένων. Θα προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον και θα αναζητήσουμε και το τελευταίο ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυτονόητες και βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που άφησαν στα αζήτητα τα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο», είπε η υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, μίλησε για «σοβαρό θέμα αδιαφάνειας του συστήματος στο θέμα του φαρμάκου την περίοδο 2000 - 2010», κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για περίοδο «πλήρους ασυδοσίας».

Απάντηση του ΚΙΝΑΛ:  Το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή

Στην απάντησή του το ΚΙΝΑΛ για τη σημερινή συνέντευξη των Υπουργών για τη φαρμακευτική δαπάνη υποστηρίζει ότι «η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που έβαλε τέλος στη μεγάλη σπατάλη της Νέας Δημοκρατίας» και ότι «το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας».

Αναφέρει συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του:  

«Η Κυβέρνηση εξακολουθεί την προσφιλή τακτική της στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων και μάλιστα αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τις θετικές παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009.

Εάν οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν τη στοιχειώδη γενναιότητα, θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι την περίοδο 2009-2011 εισπράχτηκαν 216 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκαν άλλα 171 εκατ. ευρώ με οφειλές των νοσοκομείων, δηλαδή σύνολο 387 εκατ. ευρώ.

Κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν πλέον στη χώρα αυτή, εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που έβαλε τέλος στη μεγάλη σπατάλη της Νέας Δημοκρατίας και μείωσε μέσα σε δύο χρόνια κατά 40% τις δαπάνες υγείας, με μεγαλύτερη τη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΗΡΘΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  θα εξετάσει το ζήτημα στην ολομέλειά του στις 21 Μαρτίου. Πάντως οι κυβερνητικές καταγγελίες έρχονται λίγες μέρες μετά την αύξηση της τιμής στα φάρμακα, την οποία η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως δώρο της κυβέρνησης στις φαρμακοβιομηχανίες. 

ΣΤΟ 70% ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΌ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΟΤΑΝ Η ΝΔ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε σήμερα τις χήρες του συλλόγου Αξία, οι οποίες διαμαρτύρονται για τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις χηρείας με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Τους υποσχέθηκε πως το ποσοστό αναπλήρωσης θα αυξηθεί στο 70% από 50% που είναι σήμερα όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top