Βρυξέλλες: Υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Θα πρέπει να κυρωθεί από τα 29 Κοινοβούλια των κρατών μελών

Στην εξωτερική φώτο: Ιούλιος, 2018. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. παραδίδει την πρόσκληση στον Ζ.Ζάεφ για τις εναρξιακές συνομιλίες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την έναρξη της διαδικασίας κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν σήμερα τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (πρεσβευτές των Κρατών Μελών της Συμμαχίας) στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της υποψήφιας χώρας Ν.Ντιμιτρόφ το σχετικό νομικό κείμενο. Το πρωτόκολλο θα πρέπει τώρα να κυρωθεί από τα 29 Κοινοβούλια των Κρατών Μελών. Η μελλοντική “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, θα αποτελέσει το 30ο μέλος της Συμμαχίας. 

“Κλείνουμε την τελευταία διαφορά που είχαμε με τους γείτονές μας”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων και διαβεβαίωσε ότι “τα σύνορά μας είναι διευθετημένα” και “θα είμαστε δύναμη ηρεμίας στην περιοχή”. 

Ευχαρίστησε μάλιστα τους Πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρας για το όραμά τους, αλλά και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπορίσοφ που ξεκίνησε τη διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή. Υπενθύμισε δε ότι η όλη πορεία δεν ήταν αυτονόητη ή εύκολη και ανέγνωσε μια φράση από τον Λόρενς της Αραβίας: “τίποτα δεν έχει γραφτεί, αν δεν το γράψουμε”. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η χώρα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις για να φτάσει στην ένταξη, τις οποίες και ζήτησε από την υποψήφια χώρα να συνεχίσει. Τόνισε ότι απεδείχθη ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή στις δημοκρατίες, σημείωσε τις κοινές αξίες “ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα” που ενστερνίζονται τα μέλη και επαίνεσε το στρατηγικό όραμα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεγ για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μελλοντικό μέλος θα παρίσταται από σήμερα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα. 

Κατά την κοινή δημοκρατική διάσκεψη μετά την υπογραφή, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε: “οι μόνιμοι αντιπρόσωποι υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”.  

“Μόλις όλοι οι σύμμαχοι κυρώσουν το πρωτόκολλο, τότε η χώρα αυτή θα είναι και επίσημα το 30 Κράτος Μέλος”, τόνισε.

“Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια ενός δισεκατομμυρίου πολιτών”, υπενθύμισε και τόνισε προς τον Ν.Ντιμιτρόφ  “Θα φέρετε σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια”.

“Από την επόμενη συνεδρίαση η πρέσβης των Σκοπίων θα παρίσταται στις συνεδριάσεις, ως εκπρόσωπος προσκεκλημένης χώρας”, ανακοίνωσε.   “Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ στο Λονδίνο”, είπε και κάλεσε το Ν.Ντριμιτρόφ στην επόμενη υπουργική διάσκεψη των ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.

Ν.Ντιμιτρόφ: “δεν έγινε τυχαία αυτό που έγινε, το επιδιώξαμε”

Από την πλευρά του μιλώντας στον Τύπο ο Ν.Ντιμιτρόφ εξήγησε ότι αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν ούτε πιθανό, ούτε αυτονόητο και σημείωσε: “ήταν πιο δύσκολο να μην το κάνουμε”. “Ήταν πιο εύκολο να μένουμε στο περιθώριο και να κερδίζουμε πόντους στην πολιτική με το να διατηρούμε τη διαμάχη”,  εξήγησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top